Romániában a korrupció is felelős a szegénységért

Romániában a korrupció is felelős a szegénységért
Románia – „Ne fogadd el az első csúszópénzt!” Ezzel a jelmondattal indított korrupcióellenes akciót a Transparency International és a CONCEPT Alapítvány.

Az október-november folyamán zajló kampány a 18 és 30 év közötti fiataloknak szól, akik a jövőben az egészségügyben, az igazságszolgáltatás, a rendőrség vagy a közigazgatás terén dolgoznak majd. Victor Alistar, a nemzetközi szervezet romániai igazgatója szerint hazánkban a korrupció okozza a szegénységet, és nem fordítva.

„Romániában, akárcsak a többi kelet-európai országban, szilárd az államszerkezet, így megvan az előfeltétele annak, hogy alkalmazzák a törvényeket. Ilyenkor a korrupció meríti ki a közszféra erőforrásait, és direkt módon szegénységhez vezet a pénzügyi erőforrások szétszórásával, amelyeket fejlesztésekre és gazdasági befektetésekre lehetne használni, a szegény országoktól eltérően, ahol a szegénység miatt nem tud fejlődni az intézményrendszer. Nálunk van, de nem működik megfelelően.”

A szervezet a héten hozta nyilvánosságra a 2007-es évi felmérését, amely a korrupció mértéke szerint rangsorolja a világ államait. Románia a listán a 70. pozíciót foglalja el. Ez jobb mint, a tavalyi helyezés, amikor 88. voltunk.