Romániában 19 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom az első negyedévben

Romániában 19 százalékkal nőtt a kiskereskedelemi forgalom az első negyedévben
Az idei első negyedévben 19 százalékkal nőtt Romániában a kiskereskedelmi forgalom volumene a tavalyi hasonló időszakhoz képest – közölte szerdán a román országos statisztikai intézet.


A növekedés elsősorban az élelmiszerek eladásának köszönhető, amely csaknem 28 százalékkal bővült. A nem élelmiszerek értékesítése több mint 16 százalékkal emelkedett, az üzemanyagé is csaknem 10 százalékkal bővült. A munkanaphatással kiigazított érték szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene az első negyedévben 16,9 százalékkal volt magasabb a tavalyi hasonló időszakhoz mérten.
A forgalom alakulására nyilvánvalóan hatással volt, hogy tavaly júniusban az élelmiszerek áfakulcsát 9 százalékra csökkentették, idén januártól pedig a 24 százalékos általános kulcsot 20 százalékra mérsékelték Romániában.

Márciusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 19,3 százalékkal nőtt a éves összevetésben és  11,9 százalékkal bővült februárhoz mérten.
A román kormány várakozásai szerint az idén is a belföldi fogyasztás lesz a román gazdasági növekedés fő hajtóereje. A román kormány a bruttó hazai termék 4,2 százalékos növekedésére számít az idén mintegy 3 százalékos államháztartási hiány mellett.0Hozzászólás

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

Még 1000 karakter

A kommentelés opció, a jó magaviselet kötelező! Moderációs elveinket itt olvashatja .