Romániába mennek a befektetők

Románia a hatodik legkeresettebb európai célpont azon befektetők és kereskedők számára, akik meg kívánnak jelenni Európa még fejlődő piacain. A tavalyi évben pusztán a közvetlen külföldi tőkebefektetés értéke elérte a 11 milliárd eurót.

Románia jegyezte a legmagasabb kiskereskedelmi ingatlan befektetési növekedést Európában 2006 folyamán – állítja a Jones Lang LaSalle ingatlantanácsadó legfrissebb jelentésében. Románia korábbi alacsony kereskedelmi ingatlan eladási aránya, és a 26 százalékos befektetési növekedés 2006 folyamán a kiskereskedelmi létesítmények egyre növekvő számával magyarázható. A Jones Lang LaSalle előrejelzése szerint az éves kiskereskedelmi ingatlan befektetések növekedése 2007-től 2011-ig 10 százalék körül várható majd.

Az ingatlantanácsadó jelentéséből kiderül, hogy Románia iránt igen élénk a befektetői érdeklődés: 2007 első három negyedévében kiemelkedő, 900 millió eurónyi értékű tranzakció történt az országban. A bevásárlóközpontok száma is gyarapodik Romániában: a plázák száma a jelenlegi 21-ről 39-re emelkedik 2008 végéig. Románia a nyugat-európai országokhoz képest relatív magas hozamot kínál, gazdasági kilátásai pedig meglehetősen jók.

A piacon 2004 óta számos új befektető jelent meg, többek közt az Immoeast, az Africa Israel, a Liebrecht&Wood, a Mivan, a Dawnay Day, a Soane Sierra és az ING. A közvetlen külföldi tőkebefektetés értéke a tavalyi év folyamán elérte a 11 milliárd eurót.

“A romániai kiskereskedelmi befektetési ingatlanok piaca történelmi mélypontról indulva jelentős fellendülést ért el 2006 folyamán, mind a befektetői, mind pedig fejlesztői oldalon. A nemzetközi márkák érdeklődése tovább növekszik a modern kiskereskedelmi területek iránt. Piackutatásaink alapján Románia a hatodik legkeresettebb európai célpont azon befektetők és kereskedők számára, akik meg kívánnak jelenni a kontinens még fejlődő piacain.” − kommentálta a jelentést Charles Krick, romániai Jones Lang LaSalle tőkepiacok részlegének vezetője.