Romániába látogat az IMF vezérigazgatója

Várhatóan március végén Romániába látogat Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója, hogy nyomást gyakoroljon a román kormányra a reformok folytatása érdekében.

A Ziarul Financiar című gazdasági-pénzügyi napilap csütörtökön arról írt, hogy a nemzetközi pénzintézet vezetője várhatóan március 30-án érkezik Bukarestbe, de a pontos időpont tekintetében történhetnek még változások Strauss-Kahn sűrű hivatali elfoglaltsága miatt.

Az újságnak Mihai Tanasescu, Románia IMF-képviselője is megerősítette a hírt. Tanasescu szerint nemcsak protokolláris látogatásról van szó, hanem az IMF számára ez egy “plusz megbizonyosodás” is arról, hogy a Románia és az IMF hitel-megállapodási programja “elfogadható határokon belül” zajlik. A lap szerint a román kormány nehézkesen tudja átültetni a gyakorlatba az IMF felé vállalt reformintézkedéseket, ezért megy Strauss-Kahn Romániába – írja a Ziarul Financiar -, hogy nyomást gyakoroljon a hatóságokra. A lap emlékeztet arra, hogy az IMF-fel kötött csaknem 13 milliárd euró készenléti hitel-megállapodásból Románia eddig 9,3 milliárd eurót kapott meg, ez utóbbi összegből pedig rendkívüli módon 2 milliárdot közvetlenül az államháztartási hiány finanszírozására használhatott fel.

Románia tavaly márciusban kötött csaknem 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi készenléti hitelmegállapodást az IMF szervezésében.

Címkék: , ,