Kampány

2024.05.22. 14:14

Az online félretájékoztatás megelőzésére indított kampányt a Google

Illusztráció

Agerpres

A Google az Országos Kiberbiztonsági Igazgatósággal (DNSC) együttműködve kampányt indított az online félretájékoztatás megelőzésére a választások előtt - tájékoztatott szerdán a vállalat.
A szakértők szerint a kezdeményezés célja, hogy tájékoztassa a nyilvánosságot arról, hogyan lehet felismerni az online kommunikációban alkalmazott manipulatív technikákat, függetlenül a médiumtól és a tartalom típusától (a hagyományos sajtótól a közösségi médiáig, és az írott szövegtől a videótartalmakig), és hogyan kell reagálni és elutasítani a félrevezető érveket.
A vállalat tájékoztatása szerint a kampány a prebunking.withgoogle.com/ro platformon zajlik. „A partnerünkkel, a DNSC-vel közösen indított kampány célja, hogy megtanítsuk az embereket felismerni a manipulációt, elutasítani a félretájékoztatást, és így szilárd érveken alapuló saját véleményt formálni” - idézi a közlemény Elisabeta Morarut, a Google Románia igazgatóját.
A Google új platformja részleteiben mutatja be az online kommunikációban leggyakrabban alkalmazott manipulatív technikákat, elmagyarázza, hogyan és miért működnek, konkrét példákat mutat be a manipulatív üzenetekre és helyzetekre, a végén pedig megoldásokat ad az embereknek arra, hogyan reagáljanak és hogyan utasítsák vissza az ilyen manipulációt. Pontosabban 11 manipulációs technikát részletez, ezek között van az érzelmekre ható üzenetek vagy álszakértők üzeneteinek közzététele, a bűnbakkeresés, a személyek befeketítése vagy a szövegkörnyezetből való kiragadás módszere. A Google Európa-szerte indított hasonló kampányokat az európai parlamenti választások apropóján.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában