Oltáskampány

2021.05.13. 19:35

K. Iohannis: Célunk, hogy június 1-éig öt-, július 1-éig hat-, augusztus 1-éig hétmillió embert oltsunk be

Agerpres

Célunk, hogy június 1-jéig öt-, július 1-jéig hat-, augusztus 1-jéig hétmillió embert oltsunk be – jelentette be csütörtök esti sajtónyilatkozatában Klaus Iohannis.

Az államfő azt mondta: nincs más kiút a járványból, mint a védőoltás.

Iohannis szerint a fenti menetrendhez alkalmazkodik a lazító intézkedések menetrendje, mert 'azt el kell kerülni', hogy júniusban minden korlátozást megszüntessünk, és augusztusban újra be kelljen ezeket vezetni.

Hozzátette: ezeket a lazításokat két rendkívül fontos tényező határozza meg, nevezetesen a világjárvány alakulása, amelyet a fertőzöttségi rátával mérnek, és az átoltottság mértéke.

„Ha több lazítást akarunk, továbbra is tiszteletben kell tartanunk az érvényben lévő intézkedéseket, és be kell oltatnunk magunkat – ez ilyen egyszerű!” – mondta Iohannis.

Az államfő kifejtette: bár a járvány 'nem ér véget holnap', már most fel kell készülni a pandémia utáni időszakra.

„A post-Covid Romániának olyan Romániának kell lennie, amelyben reformokat hajtunk végre, amelyben fenntartható fejlődés van, amelyben beruházásokat hajtunk végre, amelyben jobbá tesszük az egészségügyi rendszert, amelyben biztonságosabbá tesszük az iskolákat, amelyben munkahelyeket teremtünk, amelyben a gazdaság növekszik, és azt hiszem, ezt is elmondhatjuk: a koronavírus utáni Románia olyan Románia, amelyben nőnek a fizetések, és amelyben a románok élete jobb lesz” – érvelt Iohannis.

Az államfő megismételte: az orvosok és az egészségügyi személyzet azok a hősök, akik lehetővé tették a járvány kezelését.

Rámutatott: az utóbbi napokban mind jobbak a járványügyi mutatók, és „begyorsult” az oltási kampány is, állandósult a napi százezer fölötti oltásszám.

Klaus Iohannis munkamegbeszélést folytatott csütörtökön Florin Cîţu miniszterelnökkel, a kormány több tagjával, Raed Arafattal, a katasztrófavédelem (DSU) vezetőjével, valamint Adriana Pistollal, az Országos Közegészségügyi Intézet Fertőző Betegségek Felügyeleti és Ellenőrzési Központjának igazgatójával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában