Megoldás

2021.02.22. 18:01

Munkaügyi miniszter: Pénzt utal át a kormány a bérgarancia alapból a bányászok elmaradt bérének kifizetésére

A kormány pénzt utal ki a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) bányászai elmaradt béreinek a kifizetésére, jelentette ki hétfőn Raluca Turcan munkaügyi miniszter, a bányászvezetőkkel való találkozás után.

Forrás: Profimedia Images

Agerpres

A tárcavezető elmondta, hogy sikerült találniuk néhány intézkedést, amelyek a patthelyzet megoldásához vezethetnek. Ezek egyike egy sürgősségi kormányrendelet, amellyel pénzt utalhatnak át a bérgarancia alapból a csődeljárás alatt álló CEH-nek, és ez a rendelet már megjelent a Hivatalos Közlönyben. Második lépésként hétfői ülésén a kormány elfogad egy határozatot a sürgősségi rendelet gyakorlatba ültetéséről, három havi elmaradt bér kifizetési módjáról.

A határozat értelmében három lépésben fogják kifizetni az elmaradt béreket és bérpótlékokat, valamint a nyugalomba vonuló alkalmazottaknak járó végkielégítéseket, a munkahelyre való utazás költségeit, ételjegyeket és távfűtés-támogatást – mondta a miniszter.

Február 25-én és 26-án tehát a bányászok kézhez kapják háromhavi elmaradt fizetésüket, az ételjegyeket és a szállításra biztosított pótlékot, szögezte le munkaügyi tárcavezető, hozzátéve, hogy ezzel a CEH is három hónapos türelmi időt kap, amely alatt átszervezheti a vállalatot és kidolgozgatja a hosszú távú működését biztosító fejlesztési tervet.

Turcan ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a javasolt intézkedések rábírják a bánya mélyén tüntető 70 bányászt, hogy abbahagyja a tiktakozó akciót.

Hétfő délben több száz Zsil-völgyi bányász várakozott a Hunyad Megyei Energetikai Komplexum (CEH) petrozsényi székhelye előtt, hogy megtudják, milyen eredménnyel jártak a szakszervezeti vezetőik és az energiaügyi és a munkaügyi minisztérium képviselői közötti egyeztetések az elmaradt béreik és pótlékaik kifizetésének ügyében.

A vállalat székhelyén már több napja tiltakozó akciók zajlanak, a lupényi kőszénbánya mintegy hetven bányásza pedig immár a hatodik napja nem jött fel a tárnákból, így tiltakoznak amiatt, hogy nem kapták meg idejében a bérüket. Egészségi állapotukat folyamatosan nyomon követik a bányamentők.

Januártól a CEH bevételei 7 millió lejjel estek vissza, miután nem származik jövedelmük a rendszerszolgáltatások biztosításából, és megszűnt a Lónya-telepi bánya bezárására nyújtott állami támogatás. A bérek kifizetéséhez 12 millió lejre van szüksége a vállalatnak havonta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában