Aktuálpolitika

2020.03.03. 13:00

Iohannis: A belügyi intézmények elmúlt évekbeli tevékenysége számos rendellenességet tárt fel

A belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó intézmények elmúlt évekbeli tevékenysége számos rendellenességet tárt fel, és ezeket a problémákat meg kell oldani – hangsúlyozta Klaus Iohannis államfő a belügyminisztérium 2019-es mérlegét ismertető eseményen.

Az elmúlt esztendőkben felmerült rendellenességekre a caracali ügyet, illetve a 2018. augusztus 10-i, bukaresti tüntetésen történteket hozta fel példaként az elnök, hangsúlyozva, hogy a belügyi tárcának azonosítania kell azokat a tényezőket, amelyek ezekhez a helyzetekhez vezettek, majd intézkedéseket kell hoznia a problémák mielőbbi megoldására. „A belügyminisztérium egy pillanatig sem térhet el alapvető küldetésétől, ami a román állampolgárok védelme” – fogalmazott.

Iohannis kiemelte, a belügyi intézményeknek az állampolgárok, a közösségek és az állami intézmények érdekeit kell szolgálniuk, be kell tartatniuk a törvényeket, gondoskodniuk kell arról, hogy az emberek biztonságban érezzék magukat, bízzanak az őket megvédeni hivatott intézményekben – számol be az Agerpres.

Az elnök ugyanakkor méltányolta a belügyi erőknek a román uniós elnökség alkalmából szervezett eseményeken, a nagyszebeni EU-csúcson és Ferenc pápa romániai látogatása alkalmából, illetve az elmúlt évi választásokon kifejtett tevékenységét. Az államfő üdvözölte a szaktárca által az illegális migráció elleni küzdelem, az államhatár védelme és az Európai Unió határának védelme érdekében tett erőfeszítéseket.

Iohannis azt is elmondta, a törvényi keret frissítése, illetve a bürokratikus akadályok elhárítása szintén elengedhetetlen a belügyminisztérium hatékony munkájához.

A belügyi tárca 2019-es tevékenységét kiértékelő eseményen részt vett Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök és kabinetének több más tagja is.

Borítóképünkön Klaus Iohannis államfő

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában