Románia valamennyi választókerületében jelöltet állít az RMDSZ

Románia valamennyi választókerületében jelöltet állít az RMDSZ
Románia valamennyi választókerületében jelöltet állít a decemberi parlamenti választásokra a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) – jelentette be egy csíkszeredai sajtótájékoztatón Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

 

Az MTI-hez hétfőn délután eljuttatott RMDSZ-tájékoztató szerint az RMDSZ 450 képviselő- és szenátorjelölttel vág neki a december 9-i parlamenti választásoknak. Kelemen Hunor azért tartotta fontosnak az általános jelöltállítást, mert az egyéni választókerületes, ám arányos választási rendszerben minden szavazat hasznosul.

Kelemen Hunor emlékeztetett: hétfőig lehetett megpályázni a képviselői, szenátori helyeket, a jelöltlisták véglegesítésére október elején kerül sor. Az elnök rendkívül fontosnak tartotta, hogy az RMDSZ erős parlamenti képviseletre tegyen szert decemberben, hiszen – mint megemlítette – 2013-ban várhatóan módosítják Románia alkotmányát, döntés születik a régiók átszervezéséről, és az európai uniós pénzalapok lehívási rendszerét is átértékelik. “Fontos, hogy az RMDSZ ott legyen, amikor ezekről a kérdésekről döntenek” – jelentette ki.

Kelemen Hunor szerint a jelenlegi romániai politikai helyzet azt vetíti előre, hogy a választásokon magas lesz a részvételi arány. Ezért a magyar szavazók mozgósítása kulcsfontosságú lesz. Kelemen Hunor azt is bejelentette, a szülőfaluját, Csíkkarcfalvát is magában foglaló felcsíki választókerületben készül újabb parlamenti képviselői mandátumot szerezni. A sajtótájékoztatón az alcsíki régióban újabb mandátumra pályázó Korodi Attila volt környezetvédelmi miniszter, és a szenátori tisztségre pályázó Tánczos Barna agrárszakember is bemutatkozott.

Az RMDSZ elnöke az Agerpres hírügynökség tudósítása szerint hétfőn délután egy sepsiszentgyörgyi sajtótájékoztatón is részt vett, melyen bejelentették: Markó Attila államtitkár, a Székely Mikó Kollégium visszaszolgáltatása miatt három év börtönbüntetésre ítélt RMDSZ-es politikus lehet a szövetség sepsiszentgyörgyi képviselőjelöltje.

Újságírói kérdésre, hogy mi lesz, ha Markó Attilát jogerősen is elítéli a bíróság, Kelemen Hunor kijelentette: fel sem merül egy ilyen forgatókönyv. “Biztosak vagyunk benne, hogy az igazság a mi oldalunkon van, és győzni fog” – jelentette ki Kelemen Hunor.

Címkék: ,