Románia több katonát, kevesebb rendőrt küld jövőre külföldi szolgálatra

Románia több katonát, kevesebb rendőrt küld jövőre külföldi szolgálatra
Románia több katonát küld jövőre külföldi szolgálatra, a nemzetközi missziókban résztvevő belügyi alakulatok létszáma ugyanakkor csökken – közölte a román elnöki hivatal a Legfelső Védelmi Tanács (CSAT) csütörtöki ülése után.

A jövő évben 1181 román katona vállal szerepet a külföldi békemissziókban, 158-cal több, mint idén. A román belügyminisztérium ugyanakkor 1530 rendőrrel és csendőrrel fog részt venni a NATO, Európai Unió, EBESZ és ENSZ égisze alatt szervezett missziókban: ez 91-gyel marad el az idei létszámtól.
Bukarest azt tervezte, hogy jövőre már csak kétszáz katonája marad Afganisztánban, akik az afgán hadsereg kiképzésében segédkeznek. Miután azonban októberben az Egyesült Államok bejelentette, elhalasztja csapatai kivonását, Románia is vállalta, hogy több katonával vesz részt az afganisztáni küldetésben.
A CSAT csütörtöki ülésén elfogadta a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 2015-2019-ös időszakra szóló stratégiáját és ütemtervet készített azoknak a törvénymódosításoknak az elfogadására, amelyek a terrorelhárítás hatékonyságának növelését, az új típusú fenyegetések megelőzését szolgálják. A védelmi tanács a nemzetbiztonsági intézmények jövő évi költségvetési tervezetét is jóváhagyta.
A Ciolos-kormány 2016-ban több mint 50 százalékkal, 11,2 milliárd lejre, vagyis a várható GDP mintegy 1,5 százalékára növeli a védelmi minisztérium költségvetését. Nem sokkal megválasztása után Klaus Iohannis román államfő idén januárban megállapodott a kormányzó és ellenzéki pártokkal, hogy Románia 2017-től kezdődően legalább tíz éven keresztül a hazai össztermék (GDP) legkevesebb 2 százalékát fordítja védelmi kiadásokra, függetlenül attól, ki lesz kormányon.
Románia az utóbbi két évtizedben aktív résztvevője volt a nemzetközi katonai műveleteknek Afganisztánban, Irakban, és a Nyugat-Balkánon. Ez idő alatt 26 román katona vesztette életét külföldön, elsősorban az afganisztáni ISAF keretében vállalt feladatok teljesítése közben.