Románia teljesítette a hatodik IMF hitelrészlet folyósításához szükséges feltételeket

Románia teljesítette azokat a feltételeket, amelyek a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelegyezmény hatodik részletének folyósításához szükségesek – jelentette be szerdán a román fővárosban Jeffrey Franks, az IMF küldöttségének vezetője.

Az IMF, az Európai Unió és a Világbank szakembereiből álló küldöttség szerdán zárta le az ötödik, soron következő felülvizsgálatát, amelynek következtetéseitől függött, hogy Románia megkapja-e a tavaly kötött 20 milliárd euró értékű többoldalú nemzetközi hitelegyezmény újabb, 914 millió eurós részletét. A küldöttség következtetéseit még jóvá kell hagynia az IMF vezetőtanácsának ahhoz, hogy ezt a támogatást Románia megkapja. Bukarest az Európai Uniótól is kap várhatóan szeptemberben 1,15 milliárd eurót, ami a Brüsszel által az ország rendelkezésére bocsátott hitelcsomag harmadik részlete.

Az IMF legújabb becslése szerint a román gazdaság teljesítménye az idén 1,9 százalékkal romlik az előző évhez képest, a jövő évben azonban már 1,5-2 százalékos növekedést is lehetségesnek tart. Jeffrey Franks elmondta, hogy a román ipar és az export is bővül, de a belföldi fogyasztás még mindig alacsony és csökkenő tendenciát mutat. A gazdaság fellendülését akadályozó tényezők közé sorolta még az árvizeket, amelyek Romániát az idén többször is sújtották. A hitelezők szerint Románia teljesíteni tudja az idei évre kitűzött, a bruttó hazai termék (GDP) 6,8 százalékát kitevő államháztartási hiánycélt, akárcsak a jövő évi GDP-arányos 4,4 százalékos deficitet anélkül, hogy újabb változtatásokat kellene eszközölni az adópolitikában. Ehhez azonban a román kormánynak 2011-ben is alkalmaznia kell az idén meghirdetett megszorításokat. Ez utóbbiakat dicsérő szavakkal illették a küldöttség tagjai, akik – mint mondták – értékelik a román kormánynak a közkiadások csökkentésére irányuló erőfeszítéseit. Jeffrey Franks hangsúlyozta, hogy a bukaresti kabinetnek a következő két-három hónapban végre kell hajtania a közalkalmazotti bérezési rendszer reformjának második szakaszát is, aminek célja a közkiadások további csökkentése. Az IMF azt is kérte, hogy a román parlament legkésőbb szeptember végéig fogadja el az új nyugdíjtörvény-tervezetet, ami a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságát biztosítja.

A román kormány a jövő évre  3 százalékos – plusz/mínusz egy százalékpont – inflációs célt tűzött ki, miután az idén 3,5 százalékos éves fogyasztói árindex növekedésre számítanak. A valutaalap szakemberei szerint az áfa öt százalékpontos emelése miatt a román jegybanknak nem kell szigorítania monetáris politikáját, mivel az inflációra csak ideiglenesen fog hatni a megemelt forgalmi adó. A román kormány 24 százalékra emelte júliustól az áfát.