„Románia szintjén megfelelő a fizetésemelés”

„Románia szintjén megfelelő a fizetésemelés”
Elvileg elégedettek az egészségügyi alkalmazottak a kormány által ígért béremeléssel. Kivéve a háziorvosokat, mivel úgy hírlik, rájuk ez nem vonatkozik. Nem tudni, miként fognak tiltakozni.

„Örülök, hogy végre megtörtént ez a béremelés, véleményem szerint Románia szintjén ez megfelelő, bár nem mondhatom azt, hogy ezáltal teljesen megszűnnek például a rezidensek anyagi gondjai” – nyilatkozta kérdésünkre dr. Daniela Rahotă, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) vezetője. Hodişan Dorian, a nagyváradi Sanitas titkára, egyúttal a DSP alkalmazottait tömörítő Sanitas vezetője elmondta: épp a Sanitas tagjai számára szervezett nyári továbbképzés helyszínére utazik, itt fogják tisztázni többek között azt is, mi a szövetség hivatalos álláspontja. De amennyiben az ígéreteket betartják, s valóban megkapják az ígért 100%-os fizetésemelést 2017-ig, illetve az első, 25%-os emelést októbertől, a nagyváradi Sanitas-tagok elégedettek. Egy fenntartásuk van, mégpedig az, hogy a fizetésemelés nem éri el azt a szintet, amelyet a magas rangú állami tisztségviselők kaptak nemrég. Mindazonáltal sztrájkról jelenleg nincs szó, tette hozzá.

Igazságtalan

A háziorvosok viszont elégedetlenek, mivel az eddigiek alapján úgy tűnik, rájuk mindez nem vonatkozik. „Nem tudjuk, mi lehet ennek az oka. Igaz, magánvállalkozóknak számítunk, de ugyanúgy szerződésünk van a biztosítóval. Nem érthetünk ezzel egyet.” – válaszolt kérdésünkre dr. Vajda Éva Mónika, a Háziorvosok Szövetségének Bihar megyei alelnöke. Mint hozzátette, még korai bármilyen tiltakozásról beszélni, egyelőre a szövetség országos vezetői fognak majd tárgyalásokat folytatni a kormánnyal, ettől függően dönthetnek a későbbiek során ilyesmiről.
Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvos elmondta: a háziorvosok már évek óta azért lépnek fel, hogy Románia is a bruttó össztermék 12-15%-át szánja az egészségügyre, mint a fejlett országok, nem a jelenlegi 6-8%-ot. Különösen az alapellátás jobbítása lenne elsődlegesen fontos, hiszen ezáltal kevesebbet kellene költeni kórházi kezelésekre, beutalásokra, utókezelésre. Ezzel szemben a háziorvosok, akik az alapellátást biztosítják, évről évre kevesebb bevételt könyvelnek el, s mióta a kártyarendszert bevezették – mivel az elektronikus rendszer továbbra is rosszul működik – a pénztár nem fizeti ki számukra az elvégzett szolgáltatások egy részét. „Elhiszem, hogy így hatalmas összegeket takarítanak meg, de ez nem igazságos velünk szemben” – mondta. Másrészt addig, amíg a pénztár nem lesz teljesen önálló és a minisztériumhoz kerül a pénz nagy része, nem fog működöni az egészségügyi rendszer, tette hozzá.

Várakoznak

Mint arról már beszámoltunk, a Tanügyi Szabad Szakszervezeti Szövetség (FSLI) tiltakozó megmozdulásokat helyezett kilátásba, ha a közoktatásban nem lesznek hasonló arányú béremelések, mint az egészségügyben. Gheorghe Blaj, a FSLI Bihar megyei alelnöke kérdésünkre elmondta: egyelőre várakozó állásponton vannak. Mindenesetre gyanús, tette hozzá, hogy a hírek szerint októbertől kapják majd meg az 5%-os fizetésemelést, a másodikat ebben az évben, holott a tavalyi megállapodás alapján szeptembertől járna. Azt is szóvá tette: bezzeg a magas rangú állami tisztségviselők többszörös fizetésemelést szavaztak meg maguknak.

Neumann Andrea