Románia szigorú intézkedésekkel készül a NATO-csúcsra

A bukaresti légteret a lehető legszigorúbban ellenőrzik kedd reggel óta, mivel már landolnak a NATO-csúcs résztvevőit szállító első repülőgépek. A román fővárosban forgalomkorlátozásokat léptették életbe.

Helyi idő szerint délben már le is szállt az első – kifejezetten a NATO-csúcsra érkező – gép, amely a macedón elnököt és kíséretét hozta. A NATO-csúcs biztonságáért felelős országos parancsnokság (CNSS) bejelentette: a légteret, illetve a Fekete-tengeri és a dunai hajóközlekedést egyaránt szigorúan ellenőrzik. A NATO AWACS-gépei már kedden is figyelték a román légteret.  
    Különleges figyelmet szentelnek a Bukarestet és Konstancát összekötő országútnak, amelyen Bush amerikai elnök közlekedik majd. A tervek szerint a Fehér Ház lakóját szállító gép kedd este a bukaresti Henri Coanda (Otopeni) repülőtéren landol. Bush szerdán utazik tovább, hogy megtekintse a Konstanca melletti Mihail Kogalniceanu amerikai katonai támaszpontot. Onnan az ugyancsak tengerparti Neptunra vezet útja, ahol kétoldalú megbeszélést folytat Traian Basescu román államfővel.  
    A belvárosban helyi idő szerint délelőtt fél tizenegykor a biztonsági erők teljes hosszában lezárták azt a “közlekedési folyosót” (a hatsávos út középső négy sávját), amely a repülőtértől a csúcstalálkozónak otthont adó Parlamenti Palotához, illetve a vendégek különböző szálláshelyeihez vezet.
    Az eltérített forgalom dacára mindeddig nem volt jelentős közlekedési dugó. Sokan ugyanis komolyan vették a figyelmeztetéseket, ezért nem szálltak autóba, hanem inkább a tömegközlekedési eszközöket vették igénybe. A fővárosiak jelentős része külföldre vagy vidékre “menekült” a csúcstalálkozó elől.
    A delegációk rendelkezésére álló járművek készen állnak a “bevetésre”. Az állam- és kormányfőket páncélozott Mercedes-limuzinokkal, a delegációk többi tagját Ford luxusautókkal szállítják majd. A Mercedes cég hetven limuzint, a Ford négyszáz gépkocsit ajánlott fel. Az egyenként 300 lóerős autókban a volán mögött hivatásos román gépkocsivezetők ülnek, akiket a gyártó cégek emberei készítették fel.

(MTI)