Románia sikere, hogy területét is lefedi a rakétavédelmi rendszer

Románia sikere, hogy területét is lefedi a rakétavédelmi rendszer
Románia legnagyobb sikere a bukaresti NATO-csúcson az, hogy az észak-atlanti szövetség kiegészíti az amerikai rakétavédelmi rendszert, így Románia is védelem alá kerül – olvasható a pénteki román sajtóban.

A román fővárosban megjelenő lapok zöme beszámol arról, hogy a csütörtöki NATO-csúcson megállapodás született az amerikai rakétavédelmi rendszer kiegészítéséről. Ez azért szükséges, mert az amerikai rakétavédelmi rendszer és annak közép-európai elemei a NATO-tagállamok területének körülbelül csak a 80 százalékát fedik le, Románia területének nagy része pedig “kilóg” a rendszerből.
Az Evenimentul Zilei című lap idézi Traian Basescu román államfőt, aki elégedetten állapította meg, hogy az Észak-atlanti Tanács (NAC) határozata értelmében a rakétavédelmi rendszer teljes mértékben lefedi majd a tagállamok területét. Mint fogalmazott, a NATO vállalta, hogy kiegészíti a tervezett amerikai rakétavédelmi rendszert. Ennek részleteiről a jövő évi francia-német rendezésű NATO-csúcson tárgyalnak majd a tagállamok vezetői.A Cotidianul című napilap szerint is a NATO-csúcs legfontosabb eredménye Románia számára a rakétavédelmi rendszer kiegészítéséről szóló döntés.
A bukaresti újságok részletesen ismertetik a csütörtöki találkozó legfontosabb döntéseit. A legtöbb román lap szerint Washington volt a legfőbb vesztese a NATO-csúcsnak. A Ziua szerint Franciaország, Németország és Olaszország legyőzte az Egyesült Államokat. A Romania Libera szerint “recseg” a NATO a “régi Európa” és az Egyesült Államok közötti nézeteltérések miatt.