Románia nem szerezte meg az ideiglenes tagságot 2020-2021-re az ENSZ Biztonsági Tanácsában

Románia nem szerezte meg az ideiglenes tagságot 2020-2021-re az ENSZ Biztonsági Tanácsában
Észtország, Saint Vincent és a Grenadine-szigetek, Niger, Tunézia és Vietnám lesz 2020 januárjától 2021 végéig az ENSZ biztonsági tanácsának öt új, ideiglenes tagja – döntött pénteken az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Közgyűlése.

A balti állam ezzel maga mögé utasította a tisztségre szintén pályázó Romániát, a karibi állam pedig Salvadort – közölte az AFP.

Észtországnak két fordulóban sikerült nyernie Romániával szemben, Kelet-Európának ugyanis egyetlen helyet tartottak fenn, és ez a térség – más régiókkal ellentétben – nem tudott egyetlen közös jelöltben megállapodni.

Miután az első fordulóban nem sikerült megszereznie az ENSZ 193 tagállama szavazatának kétharmadát, Észtország végül a második fordulóban 132 szavazatot kapott, míg Románia csak 58-at. (Románia az első fordulóban 78 szavazatot kapott).

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek a Közgyűlés 193 voksából 185-öt kapott meg. Ez lesz a legkisebb állam az ENSZ biztonsági tanácsában. A Karib-tengeri állam hivatalos nyelve az angol, fővárosa Kingstown. Ideiglenes tagsági mandátuma alatt a globális felmelegedés elleni harcot és a hurrikánok okozta károk leküzdését tartja majd célkitűzésének.

Saint Vincent és a Grenadine-szigetek egyetlen ellenjelöltje Salvador volt, amely az utolsó pillanatban (csütörtökön) jelentette be jelölését. A közép-amerikai kontinenshíd csendes-óceáni partján fekvő állam mindössze 6 szavazatot kapott. Latin-Amerika és a Karib-térség országai ugyanis már rég megállapodtak abban, hogy Saint Vincent és a Grenadine-szigetek fogja képviselni a régiót a biztonsági tanácsban a 2020-2021-es időszakban.

Nem állandó tagnak választották a januárban kezdődő két éves periódusra Nigert és Tunéziát is, mindkettőt 191 vokssal. Az Afrikát képviselő országoknak nem volt ellenjelöltjük.

Szintén nem volt ellenjelöltje az Ázsiát és a Csendes-óceán térségét képviselő Vietnámnak, amely 192 szavazatot kapott.

Az öt új ideiglenes tag január elsejétől Lengyelországot, Perut, Elefántcsontpartot, Egyenlítői-Guineát és Kuvaitot váltja.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 5 állandó tagja van (Egyesült Királyság, Amerikai Egyesült Államok, Franciaország, Kína és Oroszország), valamint 10 nem állandó tagja, amelyeknek 2 évre szól a mandátumuk, és amelyeknek egyik fele páros, másik fele páratlan évben cserélődik.

 

www.agerpres.ro