Románia mezőgazdasági földterületének 3-5 százaléka külföldi kezekben van

Külföldi befektetők eddig több mint 500 millió eurót költöttek romániai termőföldek és erdők vásárlására. Románia mezőgazdasági földterületének 3-5 százaléka ma már külföldi kezekben van – írta a Ziarul Financiar.

A tekintélyes pénzügyi-üzleti napilap szerint a külföldiek romániai földvásárlásai “futószalagszerűen”, de “diszkréten” zajlanak, annyira, hogy egyetlen állami hivatalnak sincs országos szintű, pontos kimutatása. A Ziarul számításai szerint azonban a külföldiek több mint 100 ezer hektár mezőgazdasági terület felett rendelkeznek az országban szerteszét.
A szakértők szerint a romániai árak rendkívül csábítóak a külföldi befektetők szemében, hiszen átlagban hektáronként 3-5 ezer euróért vásárolhatnak. Dániában állítólag a termőföld hektáronkénti ára elérheti a 20 ezer eurót. Ami az erdőterületet illeti, Ausztriában hektáronként 6-15 ezer euró az ár, Romániában viszont csak 3-3,5 ezer.
A legnagyobb felvásárlók a dán cégek – olvasható a lapban, amely példaként említi a FirstFarms, az Ingleby és a Dangro Invest vállalatokat. Befektetési alapok is vásárolnak romániai mezőgazdasági területeket, az egyik legnagyobb köztük a német Nordcapital.