Romania libera: a korrupciót a helyes kormánypolitika szoríthatja vissza

Romania libera: a korrupciót a helyes kormánypolitika szoríthatja vissza
A romániai korrupciót csak a helyes kormányzati politika szoríthatja vissza, a vasúti ellenőrök, a vámosok és a rendőrök letartóztatása nem szünteti meg a jelenséget – írta hétfőn a Romania libera című napilapban Alina Mungiu-Pippidi politológus.

 

A neves romániai szakember – aki rendszeresen publikál a román jobboldali lapban – utalt arra, hogy az elmúlt években a román hatóságok nyílt háborút hirdettek a korrupció ellen, aminek legfőbb eredménye az, hogy az elmúlt években számottevően megnőtt a korrupción tetten ért és emiatt letartóztatott hivatalnokok száma. Úgy véli, hogy tavaly a vámosok és határrendőrök tömeges letartóztatása, a múlt héten pedig több tucatnyi vasúti jegyellenőr őrizetbe vétele önmagában nem szorítja vissza a korrupciót, amely a szerző szerint a hatóságok kezére került embereknek a rendszerből való kihullása után is létezni fog.

Mungiu-Pippidi szerint a korrupció visszaszorítása céljából létrehozott intézmények – mint például a korrupcióellenes ügyészség vagy a vagyonvizsgáló ügynökség – csak a “nagykorrupció” leleplezésében érhetnek el valós eredményeket, a rendszerszerűen működő “kiskorrupcióval” szemben viszont – mint ami a román egészségügyben és hivatalokban kialakult – képtelenek hatékonyan fellépni. Úgy véli, az ügyészek megtorló intézkedésekkel próbálják felszámolni a vámhivatalokban vagy az állami vasútvállalatnál a nem hatékony szerkezeti működésből fakadó korrupciót, amit igazából csak a politikusok tudnának orvosolni megfelelő intézkedésekkel.

A korrupciót visszaszorító sikeres példaként Észtországot, de főleg Grúziát említi. Ez utóbbi látványos eredményeket ért el – írja – azáltal, hogy sokkterápiát alkalmazott. Drasztikusan csökkentette a bürokráciát, az ellenőrzésre hivatott hivatalnokok, rendőrök számát, így a megmaradtak bérei is nőttek, ami szintén hozzájárul a korrupció visszaszorításához – olvasható a Romania Liberában.