Románia lakosságának egyharmada dohányzik (felmérés)

Románia lakosságának egyharmada dohányzik (felmérés)
Románia lakosságának egyharmada (33%) dohányzik, a legtöbb dohányos 26 és 35 év közötti, magas bevétellel rendelkezik és városi környezetben él – mutat rá egy csütörtökön közzétett tanulmány.

“Többen dohányoznak azokban a családokban, ahol gyerekek is élnek. A dohányzás gyakorisága egy csomag cigaretta naponta (a dohányosok 40 százaléka 20 cigarettánál többet szív el egy nap alatt), a 36 és 45 év közötti személyeknél magasabb az átlag. A férfiak általában többet dohányoznak, mint a nők (naponta 16 cigaretta az átlag a férfiak esetében, 12 a nők esetében), a felsőoktatási végzettséggel rendelkezők körében kevesebb a dohányzó személy. A nemdohányzó személyek 28 százaléka válaszolta azt, hogy dohányzott, két százalékuk az elmúlt év folyamán szokott le” – derül ki az egészségügyi minisztériumban bemutatott kutatás eredményeiből, amelyet a dohányzás csökkentésére irányuló kerekasztal-megbeszélés során vitattak meg.

A megkérdezett személyek 87 százaléka, a dohányosokat is beleértve, egyetért a dohányzásellenes törvény hatékonyságával, amely által kevésbé vannak kitéve a felnőttek és gyerekek a mérgező cigarettafüst kártékony hatásainak.

“Tudjuk, hogy 18 éves koráig két gyerekből egy kipróbálta a cigarettát, az egyetemisták 13-20%-a dohányzik tanulmányai befejezése után is. 40 éves kor fölött két dohányosból egyet súlyos betegség érint, amely az átlagéletkor csökkenéséhez vezet”- nyilatkozta Florin Mihălţan, a Marius Nasta Tüdőgyógyászati Intézet professzora.

A felmérést a Mercury Research készítette 2017 márciusa és áprilisa között. 617 városi környezetben, valamint 383 vidéki környezetben élő nagykorú személyt kérdeztek dohányzási szokásaikról.

www.agerpres.ro

Címkék: ,