Románia kérésére elhalasztották Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára

Románia kérésére elhalasztották Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára
Az UNESCO világörökségi bizottsága hétfőn Manamában, Bahrein fővárosában tartott ülésén megállapította, hogy megalapozott és racionális a román kormány arra vonatkozó javaslata, hogy halasszák el Verespataknak a világörökségi listára való felvételét.

George Ivaşcu kulturális és nemzeti identitásért felelős miniszter kifejtette, hogy a kormány nem az UNESCO-dosszié visszavonását, hanem a döntés elhalasztását kérte mindaddig, amíg ítélet születik a Gabriel Resources társaság által indított kártérítési perben.

A kulturális minisztérium hétfőn tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget, hogy a manamai ülésen a román fél felsorolta azokat az indokokat, amelyek alapján Románia Kormánya a halasztást kéri. Spanyolország képviselője úgy nyilatkozott ezek után, hogy egyetért a kérelemmel, amennyiben ez Románia számára kedvező eredménnyel jár a kártérítési perben. Indonézia képviselője kifejtette, hogy a dokumentumok kielemzése után megalapozottnak véli Románia döntését, amely ‘szokatlan ugyan, de csodálatra méltó.’

Kína küldötte felidézte, hogy hasonló kérést – vagyis egy listára való felvétel halasztását – tárgyalták Kanada kérésére a világörökségi bizottság 40. ülésén, amelyre Törökországban került sor. Így Románia kérése nem számít premiernek – vélekedett a kínai képviselő.

A román kulturális miniszter azzal érvelt, hogy a PSD-ALDE-kormány nem hajlandó ‘az állampolgárok zsebéből’ kifizetni több mint négymilliárd dolláros kártérítést, amelyet kiszabhatnak, amennyiben Románia elveszíti a pert. Éppen ezért a kormány kérte a védett műemlékek listájára való felvételről szóló szavazás halasztását, de nem vonja vissza Verespatak UNESCO-iratcsomóját – mondta Ivaşcu.

A tárcavezető beszámolója szerint az egyetlen ország, amely a halasztás ellen foglalt állást a tárgyalások első szakaszában, Magyarország volt.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) a téma kapcsán sajtóközleményt adott ki, amely szerint a PSD-ALDE kormány elárulta az ország érdekeit. ‘Ez a legszégyenletesebb pillanata Romániának, amióta az UNESCO tagja. Minden tagállam meg akarta szavazni a felvételt, senkinek nem volt ezzel kapcsolatban ellenvetése. Senkinek, Romániát kivéve. Nagyvállalatok és egy 20 éve megvásárolt politikai osztály érdekei fontosabbak voltak a nemzeti érdeknél. A kormány ezzel a gazemberséggel elárulta Románia érdekeit’ – olvasható az USR közleményében, amely szerint ezzel Verespatak megmaradási esélyei jelentősen csökkentek.

www.agerpres.ro