Románia hosszú távú együttműködést akar az IMF-el

Románia hosszú távú együttműködést akar a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), így a mostani hitelmegállapodás lezárulása után Bukarest újabb készenléti hitel megkötését igényelheti – ezt Traian Basescu román államfő mondta kedden, amikor hivatalában fogadta Dominique Strauss-Kahn IMF-vezérigazgatót.

A román államfő szerint a mostani 20 milliárd euró többoldalú hitelmegállapodás lezárulása után Románia nagy valószínűség szerint újabb készenléti hitelmegállapodás megkötését vagy rugalmas hitelvonalat igényel, ugyanis egyértelmű, hogy Románia hitelképességét javítja a nemzetközi pénzpiacokon az IMF-fel kötött megállapodás.
Basescu szerint Romániának addig van szüksége hosszú távú együttműködésre az IMF-el, amíg végrehajtja a szerkezeti reformokat például a közigazgatásban vagy az egészségügyben.
Az IMF vezérigazgatója szerint jó úton halad a Romániával tavaly megkötött készenléti hitelmegállapodás annak ellenére, hogy a gazdasági helyzet nehéz, és az adózás terén vannak még hiányosságok Romániában. “De azt hiszem, hogy a dolgok rendben haladnak, és amíg önök is úgy gondolják, hogy a segítségünk hasznos, jó kilátásaink vannak” – mondta Strauss-Kahn házigazdájának.
Az IMF vezérigazgatója kedden találkozott még a román parlament alsó és felsőházának elnökeivel, és beszédet mond a román parlamentben.
Románia tavaly márciusban kötött az IMF szervezésében csaknem 20 milliárd euró többoldalú hitelmegállapodást, ebből 12,95 milliárd eurót a washingtoni pénzintézet biztosított.