Románia hazatoloncolja a szerbiai cigány menedékkérőket

Románia hazatoloncolja a szerbiai cigány menedékkérőket
Románia megkezdte az illegális szerbiai cigány bevándorlók menedékkérelmének elutasítását – adta hírül csütörtökön a Krónika erdélyi magyar közéleti napilap és a bukaresti Gandul ((gindul)) című napilap.

Július óta közel kétszáz vajdasági roma ment át a zöldhatáron át, és kért menedékjogot Romániában. 
A kétszázból 36-ot a temesvári menekülttáborban helyeztek el, közülük 16-nak a kérelmét elutasították, ezután a másik 20 visszavonta a kérelmét.  

A romák többsége gazdasági okokra hivatkozva kért menedékjogot, a román hatóságok szerint azonban nem jogosultak a menekültstátusra.  

Az elutasított menedékkérőket hamarosan visszatoloncolják Szerbiába. Két cigány azonban máris bejelentette, hogy bírósági úton támadja meg a romániai bevándorlási hivatal határozatát; a per lezárultáig a szerb állampolgárok a temesvári menekülttáborban maradhatnak, ellátásukat a román állam biztosítja.  

A többi szerbiai roma menedékkérőt Románia más menekülttáboraiban helyezték el. Ügyükben még nem született döntés. 

Július végétől augusztus közepéig közel kétszáz szerb állampolgár lépte át illegálisan a román-szerb határt Temes megyében, és valamennyien menedékjogért folyamodtak a román hatóságoknál. A zöldhatáron át Romániába szökött vajdasági romák azt állítják, hogy az őket ért atrocitások miatt menekültek el szülőföldjükről. Elpanaszolták, hogy a balkáni háború befejezését követően Boszniából a Vajdaságba áttelepített szerbek üldözik, verik őket, házaikat felgyújtják.