Románia hajót küldött Líbiába, Magyarország Martonyit

Románia egy fregattal részt vesz a Líbia elleni fegyverembargó érvényre juttatásában – közölte kedden este Traian Basescu román államfő.

Basescu a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó legfelső védelmi tanács ülése után bejelentette: Románia a NATO felkérésére Ferdinand nevű fregattját küldi a Földközi-tengerre, hogy az észak-atlanti szövetség többi tagállamával együtt részt vegyen a Líbia elleni fegyverembargó betartatásában. A román államfő közölte, hogy összesen 207 katona veszi ki részét a tengeri küldetésből, amelynek költsége 4,5 millió euró. A védelmi tanács arról is határozott, hogy Románia 66 csendőrt küld Afganisztánba, ahol a helyi közbiztonsági erők tagjait képezik ki.

Vizit Közben az egyiptomi-líbiai határnál járt kedden Martonyi János külügyminiszter, aki az Európai Unió nevében tájékozódott arról, hogy milyen segítségre van szükségük a líbiai háború elől a szomszédos országba menekülőknek.
Az egyiptomi hatóságok az ellenőrzésük alatt tartják a helyzetet, amely enyhült is, amióta Bengázi biztonságosabbá vált – mondta el telefonon a külügyminiszter az MTI-nek, hozzátéve, hogy váratlan események továbbra sem zárhatók ki. A Földközi-tengerhez, Muszaid településnél lévő határátkelő helyen már 120-130 ezer ember kelt át Líbiából és utazott tovább. Most már az ellenkező irányban is van forgalom, mert néhányan hazatérnek – számolt be tapasztalatairól Martonyi János, aki a tartományi kormányzóval és nemzetközi szervezetek képviselőivel tárgyalt a teendőkről.