Románia Franciaország mellett áll: a Notre-Dame egész Európa kulturális szimbóluma

Románia Franciaország mellett áll: a Notre-Dame egész Európa kulturális szimbóluma
Románia Franciaország mellett áll ezekben a nehéz pillanatokban, amikor a párizsi Notre-Dame katedrális, Franciaország és egész Európa kulturális szimbóluma lángokban áll, üzenték a francia népnek hétfő este a román állam vezetői.

Klaus Iohannis államelnök így fogalmazott Twitter-bejegyzésében: ,,Szívszorító hírek érkeznek Párizsból. A Notre-Dame katedrális, az európai kultúra egyik történelmi szimbóluma lángokban áll ezen az estén. Románia Franciaország mellett áll”. ,,Mély fájdalmat érzek a Párizsból érkező hírek miatt, a Notre-Dame katedrális Franciaország és Európa szimbóluma. Gondolatban francia barátaink mellett vagyok” – írta Viorica Dăncilă kormányfő a Twitteren. Călin Popescu-Tăriceanu szenátuselnök is Twitter-bejegyzésben fejtette ki együttérzését: ,,Megdöbbentő látni, amint Párizs és egész Franciaország egyik jelképe lángokban áll. (…) Párizs vesztesége a miénk is”. Liviu Dragnea képviselőházi elnök is azt írta, hogy ,,a franciaországi barátok, és az egész katolikus közösség mellett áll, amelyet pont nagyhéten ért ez a súlyos csapás”. A párizsi Notre-Dame katedrálisban hétfő este tűz ütött ki, a tető teljes egészében a lángok martalékává vált és beomlott, akárcsak a központi torony.

Laurent Nunez, francia belügyi államtitkár kedd reggel a sajtónak azt nyilatkozta, hogy a hétfő este kiütött tűz ellenőrzés alatt van, de még nem sikerült teljes egészében kioltani. Reggel összeül egy építészekből álló válságstáb, hogy megállapítsák, stabil maradt-e a katedrális falszerkezete, és bemehetnek-e a tűzoltók, hogy a tüzet kioltsák. Még nem tudni milyen okból ütött ki a tűz, a hatóságok folytatják a nyomozást, mondta Nunez az AFP és a Reuters szerint.

Emmanuel Macron francia államfő hétfőn késő este kijelentette, újra fogják építeni a katedrálist.