Románia fokozott lobbitevékenységgel próbálja elérni schengeni csatlakozását

Románia fokozott lobbitevékenységgel próbálja elérni schengeni csatlakozását
Lobbitevékenysége erősítésével próbálja leszerelni Románia a schengeni övezetbe való felvételét hátráltató holland és német ellenkezést – derült ki Titus Corlatean román külügyminiszter egyik rádióinterjújából, amelyet szerdán ismertetett a Mediafax hírügynökség.

 

Corlatean elmondta: azt kérte a kétkamarás bukaresti parlament házelnökeitől, hogy sürgősen kezdeményezzék baráti csoportok megalakítását a holland és a német törvényhozás tagjaival, amelyek lobbitevékenységükkel elősegíthetik Románia csatlakozását a határellenőrzés nélküli schengeni övezethez. A külügyminiszter telefonon kért találkozót Frans Timmermans holland külügyminisztertől, akit a román helyzet jó ismerőjeként, az ország uniós csatlakozása korábbi támogatójaként jellemzett.

“Két lehetőség jött szóba: vagy egy bukaresti külügyminiszteri találkozó, amelyre a holland kollégát jelentős gazdasági küldöttség is elkísérné, hiszen ne feledjük, hogy Hollandia a legnagyobb külföldi befektető Romániában, vagy én utaznék Hágába” – mondta Corlatean. Hozzátette: reményei szerint az idén megoldódik Románia schengeni csatlakozásának problémája.

A román hatóságok több ízben jelezték, hogy álláspontjuk szerint az ország teljesítette a határellenőrzés nélküli övezetbe való belépés feltételeit, a csatlakozást hátráltató holland és német ellenkezést pedig Hága és Berlin belpolitikai megfontolásainak tulajdonítják.

Bukarest arra számít, hogy az Európai Unió belügyminisztereinek márciusi találkozóján döntés születik Románia és Bulgária schengeni csatlakozásáról, oly módon, hogy márciusban a légi és vízi, 2013 végén pedig a szárazföldi közlekedésben is megvalósul a két ország beépülése a szabad mozgást biztosító térségbe.