Románia EU-elnökségének prioritásairól beszélt a szlovák és a román miniszterelnök

Peter Pellegrini
Peter Pellegrini
Az Európai Unió Tanácsa elnöki tisztségének betöltése során Románia kiemelt figyelmet fog szentelni a 2021-2027-re szóló többéves pénzügyi keretnek – jelentette ki Viorica Dăncilă miniszterelnök kedden a Victoria-palotában, ahol szlovák hivatali kollégájával, Peter Pellegrinivel tartott közös sajtótájékoztatót.

Dăncilă elmondta, a szlovák miniszterelnökkel folytatott találkozóján főleg azokról a témákról esett szó, amelyek Románia EU-elnöksége időszakában prioritást élveznek majd, többek közt az Európai Unió belső biztonságának megerősítéséről, a schengeni övezet funkcionalitásának visszaállításáról és arról a plusz értékről, amellyel Románia hozzájárul az EU biztonságának megszilárdításához.

A megbeszélésen a kétoldalú együttműködés különböző területei is felmerültek, leginkább a stratégiai és energiaügyi projektek és a regionális együttműködés egyéb formái. Dăncilă megemlítette, hogy Romániában 628 szlovák cég működik, és 28 romániai egyetem kötött 21 szlovákiai felsőoktatási intézménnyel közös kutatási és tanulmányi programokat lehetővé tevő megállapodást.

A Romániában élő szlovák kisebbségről, illetve a Szlovákiában élő román kisebbségről Dăncilă kifejtette, hogy ezek a közösségek hidakat képeznek a két ország között, és fontos tényezőt jelentenek a két ország közti kapcsolatépítésben.

Peter Pellegrini arról beszélt, hogy Szlovákia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez, mert véleménye szerint az Európai Unió védelme érdekében déli irányba ki kell bővíteni ezt a térséget. ‘Elfogadhatatlan, hogy a schengeni övezetbe való befogadás vagy elutasítás politikai feltételek függvénye legyen, mert ez nem előnyös az európai politikára nézve. Biztosítottam a miniszterelnök asszonyt, hogy Szlovákia támogatja Románia csatlakozását a schengeni övezethez’ – mondta a szlovák kormányfő.

Pellegrini elismerően nyilatkozott a romániai szlovák kisebbség helyzetéről. ‘A szlovákoknak nagyon jó dolguk van Romániában. (…) Szlovákia is mindent megtesz, hogy jó körülményeket biztosítson az odaköltözött románoknak’ – tette hozzá.

www.agerpres.ro