Románia és az Egyesült Államok Moldova európai integrációját szorgalmazzák

Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára
Victoria Nuland, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkára
Románia és az Egyesült Államok aggodalommal figyeli a moldovai fejleményeket, és egyetért a reformok folytatásának, Moldova európai integrációjának szükségességében – közölte hétfőn a bukaresti elnöki hivatal, miután Klaus Iohannis román államfő hivatalában fogadta Victoria Nulandot, az Egyesült Államok európai és eurázsiai ügyekért felelős helyettes külügyi államtitkárát.

A kisinyovi parlament tavaly októberben vonta meg a bizalmat Valeriu Strelet európai elkötelezettségű kormányától és – bár az uniós integrációt támogató erők elvileg többségben vannak – az eddigi kormányalakítási kísérletek nem jártak sikerrel. Romániát és NATO-szövetségeseit az aggasztja, hogy amennyiben január végéig nem lesz új kormánya Moldovának, előre hozott választásokat kell kiírni, ami az oroszbarát erőknek kedvez.
Nuland – aki évente felkereste Romániát az utóbbi időben – korábbi látogatásainak kiemelt témájáról, a korrupcióellenes harcról is beszélt a román államfővel, és elismeréssel szólt az elért eredményekről. A közlemény szerint áttekintették az EU keleti szomszédságában kialakult helyzetet, a térség biztonságát veszélyeztető ukrajnai és migrációs válságot is.
Nuland délelőtt a bukaresti külügyminisztériumban Daniel Ionita külügyi államtitkárral találkozott. Egyetértettek abban, hogy a két ország közötti stratégiai partnerséget a politikai és katonai együttműködésen túl gazdasági – elsősorban energetikai – projektek terén kell fejleszteni.
Ionita méltatta az Egyesült Államok szerepvállalását az európai biztonság és stabilitás, a NATO keleti szárnya erősítésében. Nuland elismeréssel szólt arról, hogy Románia aktív tagja a NATO-nak, és részt vesz a NATO keleti és déli szárnyán jelentkező fenyegetések elhárításában.
Victoria Nulandot Mihnea Motoc román védelmi miniszter is fogadta, akivel a régió – elsősorban a Fekete-tenger térsége – biztonsági helyzetéről tárgyaltak. Motoc felidézte, hogy tavaly a NATO két, Romániával kapcsolatos célkitűzése is megvalósult, így (Bulgária, Lengyelország és a három balti ország mellett) Romániában is megkezdte működését a NATO gyorsreagálású erői számára létrehozott integrációs egység (NFIU), és elkezdődött a NATO bukaresti hadosztály-parancsnokságának kialakítása is.
Washington több ízben jelezte: Romániát fontos katonai szövetségesének tekinti. Románia befogadta az amerikai rakétavédelmi rendszert, amelynek első szárazföldi bázisa decemberben vált műszakilag működőképessé a dél-romániai Deveselun.