Románia egynegyedét hívta le a turisztikai projektekre szánt támogatásoknak

Románia egynegyedét hívta le a turisztikai projektekre szánt támogatásoknak
Románia eddig egynegyedét hívta le a turisztikai befektetésekre szánt támogatásoknak, mintegy 25,2 millió eurót, derült ki Corina Creţu regionális politikáért felelős európai uniós biztos nyilatkozatából.

“A turizmus jelentősen hozzájárulhat az ország, főleg a régiók gazdasági fejlődéséhez és a munkahelyek teremtéséhez. Az európai regionális fejlesztési alapból 101 millió eurót különítettek el a turisztikai fejlesztésekre. A támogatások egynegyedét hívták le eddig” – mondta Corina Creţu.
Az európai uniós biztos kedden találkozott Mircea Dobre turisztikai miniszterrel. A megbeszélés során főleg az EU-s pályázatokról tárgyaltak. Mindketten hangsúlyozták, hogy az idegenforgalom jelentősen hozzájárulhat a kevésbé fejlett térségek gazdasági növekedéséhez.
“Arra biztatjuk a kevésbé fejlett térségeket, hogy a fejlesztési stratégiájukban számoljanak a turisztikai befektetésekkel is. Ha okosan fejlesztik, a helyi adottságokat veszik figyelembe, akkor ezek az uniós pénzekből finanszírozott fejlesztések hozzájárulhatnak más szektorok bővüléséhez és a gazdaság fejlődéséhez. Az idegenforgalmi fejlesztéseket a helyi értékekhez kell igazítani” – tette hozzá Creţu.

A regionális politikáért felelős európai uniós biztos ismét hangsúlyozta, hogy Romániának több mint 22 milliárd euró áll rendelkezésére a 2014-2020-as pályázati időszakban.
A 101 millió euróból, amelyet a turizmus fejlesztésére hívhat le Románia, elérhetnék, hogy mintegy 500.000 alkalmazott dolgozzon az üdülőtelepeken, 10.000-rel több személy látogathatná meg a kulturális és természeti látványosságokat az országban, valamint 10.100 négyzetméterrel megnövelhetnék a szálláshelyek területét az üdülőtelepeken és a Duna-deltában.

www.agerpres.ro