Románia egyenlő bánásmódot kér polgárainak Nagy-Britanniától

Valeriu Zgonea, a román képviselőház elnöke
Valeriu Zgonea, a román képviselőház elnöke
Románia a többi uniós polgáréval azonos bánásmódot kér polgárai számára Nagy-Britanniától – mondta Valeriu Zgonea, a román képviselőház elnöke szerdán John Bercow-nak, a brit parlamenti alsóház elnökének bukaresti látogatása alkalmából.

 

“Azt akarjuk, hogy a román állampolgárok is élvezzék a többi uniós állampolgárt megillető jogokat, és ennek érdekében eltökéltek vagyunk minden kötelezettségvállalásunkat teljesíteni” – mondta a román házelnök a brit vendég tiszteletére elhangzott parlamenti beszédében.

A brit sajtó és több vezető politikus aggodalmát fejezte ki az utóbbi hónapokban amiatt, hogy a szigetország román és bolgár bevándorlók százezreivel szembesülhet 2014 január elsejétől, amikor London kénytelen lesz feloldani velük szemben a munkaerőpiaci korlátozást.

Bukaresti sajtóértekezletén a brit házelnök kifejtette: számára is ellenszenvesek az előítéletek, és tudja, hogy Nagy-Britanniának haszna is származott a vendégmunkásokból, de nem fog bocsánatot kérni azért, mert a brit kormány “az ország alapvető érdekeit védi”.

Rámutatott: a migráció mértékével kapcsolatos aggodalmak természetesek, és össze kell hangolni a szabad mozgás uniós elvét a rend iránti igénnyel és a szociális védelem szempontjaival. Bercow azt mondta: a “baráti együttműködés szándékával” érkezett Romániába, és nem akar a diszkriminatív álláspontok kórusához csatlakozni.

John Bercow a román parlament ülésén elmondott beszédében azt ecsetelte, hogy Románia megbízható, fontos partnere a NATO-ban Nagy Britanniának. Hozzátette: Románia jelenleg az európai család legbelső köréhez tartozik, és szerinte ott is a helye.

“Mi csendben irigyeljük az önök életerejét. A legrégebbi demokrácia vagyunk, de annak is sok előnye van, ha valaki új demokráciát építhet” – jelentette ki a brit házelnök, aki azt is megemlítette, hogy apai ágon felmenői Romániából származtak.