Románia Chicagóból nézve…

Románia Chicagóból nézve…
Egy hét alatt kétszer is fogadta küldöttségünket az Amerikai Egyesült Államokban Románia chicagoi konzulja, George Predescu. Mint arról beszámoltunk, Radu Tirle szenátor, EP-képviselő, valamint az amerikai IBLP intézet meghívására Bihar megyei küldöttséggel jártunk az USA-ban, ahol október 20-28 között számos hivatalos megbeszélésre került sor.

Predescu konzul is fogadta a delegációt érkezésünkkor, később pedig a Chicago központjában lévő konzulátusbeli irodájában hosszabb egyeztetésre került sor. Itt aktuális ügyekről szólt a diplomata, lehűtve mindazok kedélyét, akik az utóbbi hónapok fejleményei nyomán arra számítanak, hogy az USA rövidtávon el fogja törölni a vízumkényszert.

Nehéz ügy

Mi is hírt adtunk róla, hogy néhány hónappal ezelőtt az EU hivatalosan is szorgalmazni kezdte Washingtonnál az utazási könnyítést, lényegében azt kérve, hogy ha a nyugat-európai EU-tagállamok polgárai vízum nélkül utazhatnak az államokba, akkor tegyék ezt érvényessé az unió összes tagállamára, megszüntetve a diszkriminációt. Emellett a kelet-európai államok – köztük Románia és Magyarország is – közös lobbicsoportba tömörültek az ügy érdekében. Eddig azonban nem értek el túl sokat. Predescu találkozónkon elmondta: „E lobbicsoport változatlanul működik, Washingtonban fejti ki fő tevékenységét, minden esetben felhozza az ügyet kongresszusi tagoknak is, amikor csak teheti. Ezzel együtt nem várható gyors változás. Erős ugyanis az amerikai ultrakonzervatívok és bevándorlásellenes civil szervezetek lobbija is, amely azt szorgalmazza Bushéknál, hogy ne könnyítsék meg a beutazást. Ők például potenciális fenyegetést látnak minden államban amelyet nem ismernek eléggé. Na most, kérdem én: hogyan értessük meg velük, hogy tévednek, amikor akkor sem csendesednek el, ha elmagyarázzuk nekik, milyen erős szövetségese az USA-nak mondjuk Románia. Sőt, eme ellenzéki csoportok komoly pénzügyi háttérrel is bírnak lobbitevékenységük támogatására.” A konzul hozzátette: Bukarestben sem állt le a kampány a vízummentességért, a témát Basescu államfő is felveti Bushnak ahányszor csak találkoznak. Eredmény azonban legfeljebb hosszútávon várható. További gond, hogy a legjobb indulat mellett is csak akkor törölhetnék el Washingtonban a vízumkényszert, ha az adott kérvényező országban a visszautasított vízumigénylések aránya tíz százalék alá esne. Azonban jelenleg Románia esetében harmincnégy százalékos az elutasítási ráta, s a környező országokban is igen magas. Mindemellett a belpolitikai harcok is nehezítik a döntést, a Bush kormányzat ugyanis szorgalmazza „a szövetséges államok” számára nyújtandó könnyítést, ellenzéke viszont nem támogatja ezt feltétel nélkül.

Nyíltan

Más ügyekre térve, szó esett a találkozón az Európát egyre jobban felháborító román bűnözési hullámról, amely ezekben a hónapokban éppen Olaszországban tetőzik és vált ki indulatokat. Predescu, munkájáról is szólva, elmondta: „Az amerikai román konzulok munkája sem igazán pihentető, gyakran sok-sok mérföldet kell gyorsan megtenni, ha egy román állampolgár bajban van az USA-ban és hív minket, ha sérelmére történik valami, vagy letartóztatják, esetleg az USA határához érve megtagadják a beléptetését az államokba. Nem könnyű a sok hozzánk forduló igényeinek leget tenni. Ám még mindig sokkal könnyebb a dolgunk, mint mondjuk az Olaszországban ténykedő román diplomatáknak, mivel ott mostanában szinte naponta tartóztatnak le hazánk fiait”.

A chicagoi román konzul beszélgetésünk során Románia megítélésére is kitért a vezető nagyhatalom szemszögéből. Elismerte, hogy rengeteg a mentalitásbeli és egyéb baj is nálunk. „Ha annyira nyitott, eredménycentrikus és civilizált lenne a román társadalom, amennyire erre lehetősége lenne, ha legalább megpróbálnának úgy viselkeni az emberek, mint mondjuk az amerikaiak, sok gond megoldódna. Az itt megszokott precíz és céltudatos munkával pedig az is megszüntethető lenne, hogy Romániát a korrupció bajnokának tartsák mindenütt. Néhány nap Amerikában egyszerűen kinyitja az ember szemét, és már pár hét is szélesíti világlátását. Talán ez a szélesebb látókör is hiányzik még” – vélte vendéglátónk, hozzátéve: “Nem hülyeség az a sztereotípia a híres amerikai fogpasztamosolyról, e gesztus sok tekintetben eredményes is. Ráadásul sokkal jobb mint a mogorvaság.”

A tények

A legfrissebb felmérés együtt vizsgálta a (volt) román állampolgárok és a román nemzetiségűek számarányát az USA-ban. Eszerint körülbelül egymillióan vannak. Románia a eashingtoni nagykövetségén kívül három konzulátust működtet, mégpedig Chigacoban, New Yorkban és Los Angelesben. Emellett számos ún tiszteletbeli konzul tevénykenykedik Románia érdekében, ám ők nem hivatalosságok, önkéntesek, s mint predescu elismerte: “Románia ügyét népszerűsítik, de sokszor saját gazdasági, üzleti ügyeiket is előmozdítják egyúttal”.

Szeghalmi Örs