Románia az út elején van

Románia az út elején van
Marosvásárhely – A székelyföldi autonómia törekvések, a személyi elvű autonómia valamint a csángó közösség és ennek magyar nyelvű oktatási gondjairól szóló előadásokkal folytatódtak az Európai Szabad Szövetség kihelyezett munkálatai.

Izsák Balázs, az SZNT elnöke az autonómia törekvéseket kapcsolatba hozta a környezetvédelem decentralizációjának szükségességével annak érdekében, hogy a lakóság dönthessen a meghozandó intézkedésekről. Hegyeli Attila, a csángóföldi magyar oktatás problémáiról szólva, a magyarul tanulni óhajtó gyerekek és ezek szüleinek megfélemlítési, a csángók asszimilációjának kísérleteiről, beszélt. Ismertette, hogy jelenleg 19 helységben folyik a kötelező tanórák utáni magyar nyelv oktatás valamint a csángóföldi magyar nyelvű oktatás gimnáziumi szintre való kiszélesítésének szükségességét.

A kihelyezett ülés zárszavaként Nelly Maes az EFA elnöke elmondta, „azért vagyunk Európában, hogy az önök és mások szócsöve legyünk és támogassuk az önök vezetőjét és próbáljunk kulturális előrelépést elérni és próbáljuk nyitottá tenni a társadalmat. Nemcsak olyan emberek léteznek, akiket a kultúra és emberi jogok érdekelnek, hanem sajnos olyanok is akiket a pénz érdekel. Néha be kell látnunk, hogy más érdekek is léteznek és érvényesülnek. Románia az út elején van tehát a jövőre kell tekinteni”.