Románia: a jó üzletek lehetőségének hazája

Románia: a jó üzletek lehetőségének hazája
A befektetők nem mindig pozitív tapasztalatai ellenére jó üzleti lehetőségek kínálkoznak Romániában. Ezt az elképzelést erősítik az ország gazdasági-pénzügyi mutatói is, derült ki a nemzetközi befektetési konferencia délutáni előadásaiból.

Az OTP Bank és az OTP Consulting Románia által szervezett rangos befektetési konferencia délutáni programjában először Nagy Ágnes, a Román Nemzeti Bank (BNR) igazgatótanácsának tagja tartott előadást országunk pénzügyi és gazdasági helyzetéről. Előadásában hangsúlyozta, hogy Románia az elmúlt évek gazdasági folyamatait figyelembe véve az egyik legdinamikusabban fejlődő ország; utalt itt az egyre növekvő GDP-re illetve arra, hogy az ország látványos dezinflációs folyamaton ment keresztül az elmúlt években. Nagy Ágnes bejelentette, hogy a jegybank nem változtat az inflációs célokon, hogy ne befolyásolja az eurobevezetés folyamatát. Romániában a fő pénzügyi-gazdasági gondot a folyó fizetési mérleghiány jelenti, mely eléri a GDP közel 14 százalékát, a kormányzat azonban nem tud összehangolt intézkedéseket hozni ennek lefaragása érdekében. Figyelembe kell venni azt, hogy az elkövetkező időszakban négy választás lesz Romániában és ilyenkor a kormányokra nem jellemző, hogy a szigorú monetáris és bérpolitikát folytatnának, jelezte Nagy Ágnes.

Lehet jó üzlet

Miklóssy Ferenc a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében a romániai üzleti lehetőségekről beszélt kiemelve Románia EU-csatlakozása utáni infrastrukturális, környezetvédelmi fejlesztési lehetőségeit, a közös pályázásokat, a kedvező adórendszert, a pályázati forrásokat, de figyelmeztetéseket is megfogalmazott, például azt, hogy az intézményrendszerek hiányosan működnek, tisztázatlanok a döntési és a felelősségi jogkörök, ellentmondásos a jogszabályalkalmazás, hiány van kivitelező szakmunkaerőből. Azonban mindezeket nem figyelmen kívül hagyva illetve jó piaci ismeretekkel mégis lehet jó üzleteket kötni Romániában, zárta előadását Miklóssy. Az előadások után a résztvevők kerekasztal-beszélgetésen vehettek részt, az egyik témája a határok nélküli együttműködés volt, a másik pedig a romániai befektetők tapasztalatairól szólt.

 

Pap István


Kapcsolódó cikkek:

  • Befektetői konferencia a Continentál szállóban
  • Miniszteri összefoglaló a látogatásról