Románia 100 Platform: a PSD-ALDE arra készül, hogy Romániát a büntetőügyesek paradicsomává változtassa

Akt.:
Románia 100 Platform: a PSD-ALDE arra készül, hogy Romániát a büntetőügyesek paradicsomává változtassa
A büntető törvénykönyv és a büntetés-végrehajtási törvénykönyv módosításával a Szociáldemokrata Párt és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége alkotta koalíció arra készül, hogy Romániát a ‘büntetőügyesek paradicsomává’ változtassa – vélekedik a Románia 100 Platform.

A Románia 100 Platform közleménye szerint a PSD-ALDE koalíció azért igyekszik módosítani a büntető és a büntetés-végrehajtási törvénykönyveket, mert ki akarnak bújni a felelősségrevonás alól. A szervezett bűnözői csoport meghatározásának módosítása például azért olyan fontos a PSD-nek, mert a párt elnöke, Liviu Dragnea ellen 2017-ben éppen bűnözői csoport létrehozása, hamis okiratok felhasználása és hivatali visszaélés miatt folyik büntetőjogi eljárás – olvasható a közleményben.

A hamis tanúzást azért akarja kivonni a koalíció a bűncselekmények sorából, illetve azért szándékozik módosítani a bűnpártolásra vonatkozó cikkelyeket, mert ezen bűncselekmények miatt a kisebbik kormánypárt vezetője, Călin Popescu Tăriceanu ellen folyik eljárás – teszi hozzá a Románia 100 Platform.

Az idézett dokumentum szerint az ország legfontosabb emberei ‘saját maguknak dedikálják a törvényeket’, és el akarják hallgattatni az Országos Korrupcióellenes Ügyészséget azzal, hogy olyan jogszabályt készülnek bevezetni, amely megtiltaná az ügyészségeknek, hogy folyamatban levő büntetőjogi kivizsgálásokról nyilvánosságra hozzanak részleteket.

www.agerpres.ro