Román szociáldemokraták: kudarcot vallott Dacian Ciolos szakértői kormánya

Román szociáldemokraták: kudarcot vallott Dacian Ciolos szakértői kormánya
© Premierul desemnat, Dacian Ciolos, sustine un discurs in timpul Sedintei plenului comun al Parlamentului, in care urmeaza sa fie validat Guvernul, la Palatul Parlamentului, in Bucuresti, marti, 17 noiembrie 2015. ANDREEA ALEXANDRU / MEDIAFAX FOTO
Éles támadást intéztek a román szociáldemokraták (PSD) a bukaresti parlamentben hétfőn Dacian Ciolos kormánya ellen: Liviu Dragnea, a PSD elnöke szerint a szakértői kormány minden szinten kudarcot vallott.

Ciolost a PSD hívta a kétkamarás parlament együttes ülése elé, hogy számot adjon “a gazdaság valós helyzetéről”. A legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező PSD több ízben helyezett már kilátásba bizalmatlansági indítványt a szakértői kormány ellen, hogy féken tartsa annak reformtörekvéseit. A hétfői parlamenti vita ugyanúgy alkalmat adott az éles politikai nyilatkozatokra, mint egy bizalmatlansági indítvány, csak a szavazás maradt el.

A miniszterelnök parlamenti beszédében azt állította: kormánya átlátható, és felelős módon gazdálkodott, ugyanakkor cáfolta, hogy mandátuma hátralévő három hónapja alatt adó- vagy járulékemelést tervezne.

A PSD a kormányfő parlamenti meghallgatását arra használta fel, hogy támadja a bérkövetelő tüntetésekkel szembesülő kormány bérpolitikáját, és a kabinet legitimitását is megkérdőjelezte. Dragnea azt állította, hogy nem volt demokratikus, ahogy tavaly novemberben a “nép által megbízott” PSD-kormány helyett Klaus Iohannis államfő a “védencére”, az “állítólag független” Dacian Ciolosra bízta a kormányzást.

Dragnea szerint a gazdasági növekedés a korábbi PSD-kormánynak köszönhető, de a gazdasági mutatók javulásából az emberek semmit sem érzékelnek, amíg “nincs több pénz a zsebükben”. A szociáldemokraták vezetője szerint az orvosok, farmerek, bírák és megannyi más társadalmi réteg elégedetlensége azt jelzi, hogy a Ciolos-kormány kudarcot vallott. “A kormányfő nem románul, hanem egy idegen, a valóságtól elszakadt technokrata nyelven beszél” – állapította meg a szociáldemokrata pártelnök.

Ciolos azzal replikázott: valóban nem beszéli és nem is akarja megtanulni a demagógia és populizmus nyelvét. Azt mondta: elődeivel ellentétben ő a tettek, és nem a szavak embere. Azokra a vádakra, miszerint idegen érdekek kiszolgálója lenne, Ciolos azt válaszolta: a hazafisága nem tartalmatlan szónoklatokban nyilvánul meg, de “vidéki emberként” tisztelettudó, és fontosnak tartja, hogy ne hazudjon, betartsa szavát és ne ígérjen olyat, amit nem tud teljesíteni.

Romániában december 11-én tartanak parlamenti választásokat. Dacian Ciolos többször kijelentette: nem lép be egyetlen politikai alakulatba sem, nem alapít saját pártot és nem indul a választásokon.

(MTI)

Címkék: ,