Román szociáldemokraták: az államfő próbált lázadást szítani a kormány ellen

Román szociáldemokraták: az államfő próbált lázadást szítani a kormány ellen
A bukaresti kormány vezető erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) Klaus Iohannis államfőt tette felelőssé a román társadalom megosztottságáért, a PSD szerint a jobboldali államfő próbált hívei segítségével erőszakos lázadást szítani a diaszpóra pénteki demonstrációját kihasználva, hogy eltávolítsa a legitim kormányt a hatalomból.

A PSD hétfői közleményében megállapította, hogy Románia a centenárium évében megosztottabb, mint valaha, a türelmetlenség tetőfokára hágott, példátlan verbális erőszakot és állami intézmények elleni támadásokat eredményezve. A kormánypárt szerint mindezért Iohannis a felelős, aki ahelyett, hogy “minden román elnöke” lenne, és alkotmányos szerepét betöltve egyensúlyi tényezőként viselkedne, inkább a “megosztó” akar lenni a román társadalomban.
A kormánypárt érthetetlennek nevezte, hogy azok az egyenruhások – rendőrök és csendőrök -, akik az államfőnek hűséget esküdtek, nem támogatást kaptak az államfő részéről, hanem éppen Iohannis volt az, aki szemrehányással illette őket, “tekintélyüket és hitelüket aláásva”. A kormánypárt azzal vádolja az elnököt, hogy a PSD és kormányellenes utcai tiltakozást, az “anarchiát” bátorította.
A PSD abból következtetett az elnök felelősségére, hogy Iohannis hívei is részt vettek a pénteki tüntetés szervezésében, és szerintük “tudatosan erőszakot szítva” provokáltak összetűzéseket a karhatalommal, azzal a céllal, hogy a társadalmi felháborodás nyomás alá helyezze és kikényszerítse a kormány leváltását.
A PSD szerint ugyanaz volt a “forgatókönyvük”, mint amellyel lemondásra kényszerítették a szociáldemokrata Ponta-kormányt, hogy – Iohannis saját kormányaként – hatalomra juttathassák a Dacian Ciolos vezette szakértői kabinetet. A kormánypárt szerint ez Iohannis “elnöki módszere”, amellyel a választott kormányt félreállítva, olyan “sötét érdekeket szolgáló, mesterségesen összetákolt” kormányt állít az ország élére, amelynek semmi köze a választók akaratához.
A kormánypárt közleménye végén felhívást intézett az államfőhöz, hogy viselkedjen felelősen, mindenki elnökeként és támogassa jóhiszeműen az ország fejlődését tiszteletben tartva a választók akaratát.

(MTI)