Román sajtóértesülés: az RMDSZ felmondaná parlamenti együttműködését a bukaresti kormánykoalícióval

Akt.:
Román sajtóértesülés: az RMDSZ felmondaná parlamenti együttműködését a bukaresti kormánykoalícióval
Felmondaná a 2016-os decemberi választások után megkötött parlamenti együttműködését a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a szociálliberális kormánykoalíció pártjaival – közölte csütörtökön a román Hotnews.ro hírportál.

A PSD-ALDE kormányt rendszeresen bíráló ellenzéki sajtóorgánum értesülése szerint az RMDSZ eredetileg a vasárnapi európai parlamenti (EP-) választásokat követően akart dönteni erről, de az úzvölgyi katonatemető körül kialakult botrány, a szövetség tisztségviselőinek meghurcolása miatt a magyar szövetségben felerősödött az elégedetlenség.
Az RMDSZ politikusai egyrészt azt kifogásolják, hogy a koalíciós pártok nem tettek mindig eleget a konkrét megállapodásoknak, másrészt a szociáldemokratákkal folytatott együttműködést nem fogadta jól a magyar közösség, ami hátrányosan érintheti az RMDSZ választási eredményeit – írta a Hotnews. A portál szerint a belső elemzések azt mutatják, hogy az RMDSZ támogatottsága 5 százalék alá esett és képviselet nélkül maradhat az EP-ben.
Az MTI megkeresésére az RMDSZ nem kívánta kommentálni a román sajtóban megjelent információkat.
A PSD-ALDE kormánykoalíció több törvényhozója átigazolt a választások óta a PSD-ből kizárt Victor Ponta volt miniszterelnök által alapított Pro Romania párthoz, így a képviselőházban a koalíció már csak az RMDSZ és a nem magyar kisebbségi frakció támogatásával tudja elfogadni a sarkalatos törvényeket. A szenátusban a PSD-nek egyedül is többsége van.
A két ház együttes ülésén a kormánykoalíció jelenleg 240 szavazattal rendelkezik, míg egy új kormány beiktatásához (vagy a tisztségben lévő megbuktatásához) 233 voksra van szükség. A mindenkori kormányt legtöbbször támogató nem magyar kisebbségi frakciónak 17 képviselője van.
A 30 törvényhozóval rendelkező RMDSZ nem tagja a kormánynak, de két és fél éve parlamenti együttműködési megállapodást kötött a kormánykoalícióval az előre egyeztetett törvénytervezetek kölcsönös támogatásáról és többnyire együtt szavaz a kormányoldallal.

(MTI)