Román rendőrök Hajdúszoboszlón

Román rendőrök Hajdúszoboszlón
A Bihar és a Hajdú-Bihar megyei rendőrség között hosszú évek óta tart az együttműködés, évről évre újabb s újabb tevékenységekkel erősítik a kapcsolatot a két intézmény munkatársai.

Tükörhálózat az operatív adatcseréért nevet viseli az a Phare-program, melynek keretében már több találkozót, közös szemináriumot szerveztek a Bihar és a Hajdú-Bihar megyei rendőrök. Háromnyelvű szórólapokat is készítettek ugyanennek a projektnek a keretében, megkönnyítendő a két ország állampolgárainak, illetve a két országba érkező turistáknak a dolgát, ha valamilyen oknál fogva rendőri segítségre szorulnának Romániában, illetve Magyarországon. A közbiztonság erősítését célzó újabb együttműködés kezdődött el tegnap, amikor két magyarul beszélő román rendőr utazott Hajdúszoboszlóra, hogy a magyar kollégákkal együtt járőrszolgálatot teljesítsenek az üdülővárosban.

Számíthatnak rájuk
Az őket elkísérő nagyváradi helyettes rendőrfőnök, Adrian Bucur elmondta: tekintettel arra, hogy sok honfitársunk tölti Hajdúszoboszlón a szabadidejét, szabadságát, elkel a magyar rendőröknek a románul beszélő segítség, s talán a román állampolgárok is nagyobb biztonságban érzik majd ott magukat, ha tudják, hogy honi rendőrökre is számíthatnak, ha baj van. A járőrözés mellett a román rendőrök bűnmegelőző felvilágosító tevékenységekben és szükség esetén a rendőri eljárásban is részt vesznek majd ott-tartózkodásuk idején. A magyarországi szolgálatra beosztott román rendőrök kéthetente váltják egymást a szolgálatban, tudtuk meg.