Román politológusok szerint számos akadályba ütközne a parlamenti választások előrehozása

Számos akadályba ütközne az az elképzelés, hogy Romániában együtt tartsák meg a helyhatósági és parlamenti választásokat, ami ez utóbbi szavazásnak az előrehozatalát jelentené – vélekednek a Romania Libera című lap keddi számában román politológusok, miközben két párt részéről is várható, hogy a közeljövőben bizalmatlansági indítványt nyújtanak be a kormány ellen.

Az eredetileg meghatározott “menetrend” értelmében május 25-én kerülne sor a helyhatósági választásokra, és az év vége felé tartanák a parlamenti választásokat. Az utóbbi hetekben azonban elterjedtek olyan hírek, amelyek szerint a kormány legnagyobb erejét képezo – a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) együtt koalíciót alkotó – Nemzeti Liberális Párt (PNL) a háttérben esetleg megegyezik az ellenzéki Szociáldemokrata Párttal (PSD) az előre hozott parlamenti választások kiprovokálásában.

E két politikai erő állítólag arra számít, hogy ha a nyár elején, a helyhatósági választásokkal egy időben szavazna a lakosság a parlamenti helyekről is, az kedvezőbb lenne a PSD számára, mint ha a tervezett év végi időpontban kerülne sor a megméretésre. Ez esetben később együtt alkotna koalíciót e két párt.

Bukaresti elemzők rámutatnak, hogy a Calin Popescu Tariceanu miniszterelnök által vezetett liberális párt nem kap két kézzel a szociáldemokrata ajánlat után. Ám a PSD soraiban is csak a Mircea Geoana pártelnököt támogató szárny tartja jó ötletnek az összevonást – teszik hozzá.

A szakértok felhívják arra is a figyelmet, hogy ha a szociáldemokraták bizalmatlansági indítvány benyújtása révén akarják kiprovokálni az előre hozott választásokat, akkor sem biztos, hogy van realitása a tervnek. A labda ugyanis Traian Basescu államelnök térfelén lesz, akit elsősorban a liberális-demokraták (PD-L) támogatnak, márpedig nekik az év végi voksolás áll inkább az érdekükben. Az alkotmány lehetőséget nyújt az államfő számára a parlament feloszlatására, de egyáltalán nem kötelezi őt erre.

A PD-L ugyanakkor már készíti saját bizalmatlansági indítványát, mégpedig a autóregisztrációs adó témájában. A kormány ennek nyomán történő megbuktatásához szükség van a szociáldemokraták szavazatára, de ez utóbbiak jelezték, hogy nem lesznek hajlandók a liberális-demokraták mellé állni ebben a kérdésben.

(forrás: MTI)