Román összefogás Nagyszalontán?

Román összefogás Nagyszalontán?
Bihar megye- Nemrég Sorin Ioan Roman szociáldemokrata parlamenti képviselő azt javasolta: a szalontai román pártok vezetői fogjanak össze és indítsanak közös választási listát az RMDSZ ellenében.

 

 

Sorin Ioan Roman szociáldemokrata politikust, a párt megyei alelnökét négy évvel ezelőtt választották meg parlamenti képviselőnek a Nagyszalonta-Tenke környéki 6. számú választókörzetben. Nemrég azzal az ötlettel állt elő: a hajdúvárosi román közösség megsegítése érdekében üljenek tárgyalóasztalhoz a helyi román pártok képviselői, és döntsenek arról, hogy egy közös listán induljanak az idei önkormányzati választáson. A tanácskozásra a javaslata értelmében már ezen a héten sort keríthetnének, hogy egy olyan végkifejlete legyen a történteknek, mely hatékony román képviselethez vezetne a szalontai városi tanácsban. Megitélésében ez nem egy sovén vagy nacionalista elképzelés, sőt, az RMDSZ példáját követnék abban, hogy előválasztásokat bonyolítanának le a tanácsosi listán indulók sorrendjének, valamint a polgármester-jelölt kijelölésének céljából. A megbeszélésen aműgy a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Demokrata-Liberális Párt (PDL), a Nagyrománia Párt (PRM), az Új Generációk Pártjának (PNG), a Diaconescu-féle Néppárt (PP-DD), valamint a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) reprezentánsait látná szívesen.

 

Korai kommentálni

 

Ezzel kapcsolatban Török László, Nagyszalonta jelenlegi polgármestere azt nyilatkozta kedden az Erdély Online-nak: a kezdeményezés még a korai fázisában van, nem látszik a végkifejlet, ezért nem biztos, hogy egyelőre kommentálni kellene ezt. A legutóbbi népszámlálás nem hivatalos adatai szerint egyébként Szalontán 17.040 lakos él, akiknek az 58 százaléka magyar, 40 százaléka pedig román nemzetiségű, az utolsó önkormányzati választásokon pedig az RMDSZ tanácsosi listájára az erre jogosultak 66 százaléka szavazott. Az elöljáró ugyanakkor megjegyezte: sok múlik azon, hogy hányan vesznek részt a választáson, de szerinte senkinek sem érdeke, hogy etnikai alapon kiéleződjön a helyzet. Hozzátette: most más időket élünk, mint néhány évvel ezelőtt, és komolyan kell ugyan venni a politikai ellenfelek törekvéseit, de a konfruntáció helyett inkább arra kell törekedni, hogy biztonságot és élhető környezetet biztosítsanak a lakosságnak. Az RMDSZ keretében Szalontán előválasztás fogja eldönteni, hogy ki legyen a Szövetség polgármester-jelöltje, júniusban pedig ugyan újdonságként fog hatni, hogy csupán egyfordulós lesz a választás, viszont amennyiben tényleg csupán két polgármester-jelölt indul a hajdúvárosban, gyakorlatilag olyan lesz, mintha kétfordulós volna a voksolás.

 

Ciucur Losonczi Antonius