Román miniszterelnök-helyettes: sajnálatos a sepsiszentgyörgyi incidens a zászlóval

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció
Sajnálatos incidensnek nevezte kedden Vasile Dancu román miniszterelnök-helyettes, hogy egy nappal korábban ismeretlen személyek Sepsiszentgyörgyön egy köztéri román nemzeti lobogót székely zászlóra cseréltek.

 

Dancu, aki a Dacian Ciolos vezette román kormány közigazgatási és regionális fejlesztési minisztere is, kedden részt vett Gyulafehérváron a Románia nemzeti ünnepe alkalmából szervezett ünnepségeken. Dancu az Agerpres hírügynökség szerint azt mondta, hogy a magyar többségű településeken tetten érhető néha a konfliktusgerjesztési szándék a román nemzeti jelképek megsértése révén, de ez nem általános jelenség. Úgy vélte, hogy nem a zászlós incidens határozza meg a románok és a romániai magyar kisebbség viszonyát.
Hétfőn reggel ismeretlenek levették a sepsiszentgyörgyi román katona szobra melletti zászlórúdról a román lobogót, és a székely zászlót vonták fel helyette. A Kovászna megyei prefektus hivatala közleményben tudatta, hogy a történteket a román nemzeti lobogó, és a december 1-jei román nemzeti ünnep meggyalázásának tekinti.
A miniszterelnök-helyettes a Magyar Polgári Párt (MPP) által szombaton szervezett csíkszeredai tüntetésről is nyilatkozott, amelyen a résztvevők az erdélyi románok 1918-as Gyulafehérvári Nyilatkozatában tett ígéretek betartását, és a magyarság jogainak alkotmányos elismerését követelték.
Dancu szerint valamennyi román állampolgárnak meg kell értenie, hogy a román alkotmányt és a törvényeket tiszteletben kell tartani. Hozzátette: nincs veszélyben Románia nemzetbiztonsága és függetlensége még akkor is, ha egyesek időnként túllépik a törvényesség határát. Hozzátette: a román államnak erőszakmentesen megoldásokat kell találnia, hogy szuverenitását tiszteletben tartsák egész területén.
Dancu szerint Romániának sikerült “korrekt” törvényeket kidolgoznia kisebbségei számára, és ezek a jogszabályok lehetővé teszik, hogy kifejezzék etnikai, kisebbségi önazonosságukat. “Továbbra is védeni kell a nemzeti kisebbségeket, még akkor is, ha részükről a tisztelet nem mindig kölcsönös, mert a többségnek bölcsnek és nagyvonalúnak kell lennie – mondta Dancu.