ERDON Helyi hírek

2010.04.19. 18:49

Érdekek háborúja

<p>Szatmár megye - A tömegszállítási cégek miatt kisebb cirkusz alakult ki a megyei tanács hétfői ülésén.</p>

A 2011-ig érvényben levő közszállítási engedélyeztetés a tegnap megtartott megyei tanácsülésen is kisebb fennakadást okozott a döntéshozók mukájában. Megyénkben jelenleg 89 útvonalat engedélyeztek, melyek közül több is átfedi egymást, így a szállító cégek egymás kifúrásával foglalkoznak. A napirendi pontok között szereplő módosító határozattervezetet, mely a megyei tanács 2008-ban elfogadott, 81-es számú határozatát hivatott kiegészítni, a tanácsosok egyhangúlag fogadták el, azzal a módosítással, hogy a SzatmárnémetiBarlafalu között közlekedő járat Mogyorós települést is érintse, míg a SzatmárnémetiFelsőboldád Szopor között közlekedő járat a napi öt helyett csak kétszer érintse Felsőboldádot is. A cirkusz akkor robbant ki, amikor a Szatmárnémeti – Óvári között járatot közlekedtető cég (Luca Travel) tulajdonosa, Pandi Nicolae az ellen tiltakozott, hogy a Szatmárnémeti – Vetés közötti útvonalat elnyerő Beny Trans Kft. a napi három járatát húszra növelték, annak ellenére, hogy a Nagyváradi Ítélőtábla a Luca Travel javára hozott pozitív ítéletet.

A kisebb vita alatt Mircea Govor, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy jó lenne ha véget vetnének a közszállítást végző cégek ennek a cirkusznak. Az elmúlt időszakban húsz módosító kérelem érkezett a megyei tanácshoz a járatok számának növelése, vagy az útvonalak módosítása miatt, melyeket egy hét alatt áttanulmányoztak és a törvény előírásainak betartásával bíráltak el. Csehi Árpád tanácselnök kihangsúlyozta, a Szatmár Megyei Tanács a megye lakosainak érdekeit védi a személyszállítási cégek között kialakult harcban, és minden tőlük telhetőt megtesznek annak érdekében, hogy a 2011 utáni időszakban optimalizálják az útvonalakat, és az ilyen átfedéseket kiküszöböljék. A tanácselnök azt is elmondta, hogy a tanácsosok nem tehettek mást, minthogy megszavazzák a járatok számának megnövelését, hiszen a vetési polgármesteri hivatal kérvényezte azt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!