Román-magyar rendőrségi együttműködés

Akt.:
A Rendőrség Napjához kötődő rendezvények részét képezte az a március 24-én és 25-én zajló nagyváradi szeminárium, mely az Együttműködési módozatok a külföldi partnerekkel specifikus rendőrségi tevékenységek során címet viselte, s melyen az Európai Unió Interreg programján belüli pályázási lehetőségekről esett szó.

A Bihar megyei Rendőr-főfelügyelőség együttműködést javasolt a Hajdú-Bihar, valamint a Békés megyei Rendőr-főkapitányságoknak, melyek képviselői szintén jelen voltak a Continental szállóban zajló rendezvényen. A Románia és Magyarország Közötti Határ-menti Együttműködésért Létesült Regionális Iroda (BRECO) szakértői jövőbeli lehetséges projektekkel kapcsolatos részletekkel szolgáltak.

Az Interreg V-A Románia – Magyarország program a két ország 2014-2020 periódusra vonatkozó határon átnyúló projektjeit támogatja a Regionális Fejlesztési Alapon keresztül, az Európai Unió és a két kormány támogatásával. Bihar megyén kívül határon innen Szatmár, Arad és Temes megye pályázhat, Magyarországról pedig a két említett megyén kívül Csongrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg. Az intézmények és polgárok közötti határon átnyúló együttműködés javítására irányuló projektekkel lehet pályázni. A Bihar megyei Rendőrség és a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság már sikeresen együttműködött egy korábbi projekt kapcsán, melyre PHARE-CBC támogatást nyertek.