Román-magyar rendőrök sikeres együttműködése

Román-magyar rendőrök sikeres együttműködése
Bihar megye – A határ menti úgynevezett “tükör-akciók” sikerességéről számolt be kedden Dr. Fekete Csaba, Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapítány és Cătălin Adrian Bucur a Bihar Megyei Rendőr-főfelügyelőség vezetője Nagyváradon.

Aki a téli ünnepek ideje alatt megfordult az E 60-as európai út Hajdú-Bihar, illetve a DN 1-es országút Bihar megyei szakaszán az gyakrabban találkozhatott román és magyar rendőrökből álló vegyes rendőrcsapatokkal. Második éve ugyanis, hogy a határ két oldalán egyidejű közúti ellenőrzéseket szervezett a két megye rendőr-felügyelősége. Az úgynevezett “tükör-akciók” célja a közlekedési balesetek, közúti kihágások és társadalomellenes cselekmények megelőzése, a rendőrök és az állampolgárok közötti kommunikáció valamint a turisták biztonságérzetének javítása. A Romániába hazautazó vendégmunkások és a bevásárló turizmus miatt a határ menti megyékben jelentősen megnő a szomszéd országbeliek forgalma, ezért indokolt a hasonló közös akciók megszervezése, melyek a schengeni övezethez való csatlakozás utáni közös munkát is megalapozzák. Cătălin Adrian Bucur, a Bihar Megyei Rendőr-felügyelőség, valamint Dr. Fekete Csaba, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-kapitányság vezetője kedden egy közös sajtótájékoztatón értékelte az akciók eredményességét.

Sikeres együttműködés

Mindketten sikeresnek mondták a december 12 és január 10 között sorra kerülő együttműködést. Egyetlen halálos kimenetelű baleset sem történt az említett időszakban. Biztos sokan emlékszenek még arra a tavaly karácsony körül történt balesetre, amelyben kilenc személy vesztette életét. A hasonló szerencsétlenségek elkerülhetőek, ha a sofőrök betartják a közlekedési szabályokat és kötelező nyolc óránkénti pihenési időt. Decemberben három, míg januárban egy ilyen közös akciót szerveztek. A négy ellenőrzés során mintegy 1500 embert ellenőriztek. A legtöbb (kb 550) esetben a túlzott sebesség volt a büntetés oka. A jogsértések közül gyakori még a biztonsági öv vagy a kötelező gyerekülés használatának elmulasztása és a mobiltelefon használat vezetés közben. Egyes sofőrök figyelmen kívül hagyják, hogy a határátkelőhelyen maximum 30 km/h sebességgel szabad közlekedni. Ehhez képest egyes gépjárművezetők a megengedett sebesség háromszorosával keltek át a vámon. Fekete Csaba főkapitány elmondta, január elsejétől változtak a teherszállításra vonatkozó magyar közlekedési szabályok, például a 7,5 tonnánál nagyobb tömegű járművek nem előzhetnek 22 óra előtt. Erre három nyelvű elektronikus táblák emlékeztetik a sofőröket.

Nyelvtanulás

Megtudhattuk, hogy a két ország rendőrei közös nyelvtanfolyamokon vesznek részt, ahol megtanulhatják egymás nyelvét, illetve az angolt is gyakorolhatják a minél hatékonyabb kommunikáció érdekében. A közeljövőben a magyar tisztek folytatni fogják az Ébresztő! elnevezésű akciójukat is, melynek keretében a messziről érkező gépjárművezetőket szűrik ki a forgalomból egy kávé vagy tea elfogyasztása erejéig. Nem csak az ünnepek fokozzák a borsi-ártándi határátkelő forgalmát, hanem a gazdasági válság is, hangzott el a sajtótájékoztatón. Tavaly a legforgalmasabb napokon mintegy 14 ezren keltek át a határon, ez a szám négyezerrel több 2009-hez viszonyítva. Az ünnepek ideje alatt a legforgalmasabb napon közel 17 ezer határátkelőt regisztráltak. Ez a bevásárló turizmus megnövekedésével hozható összefüggésbe, mely a gazdasági válság miatt fokozódott.

Romániai adatok

A tükör-akció romániai adatait tekintve elmondható, hogy 635 személyt igazoltattak a négy közös közúti akció során. Nagyobb hangsúlyt fektettek a magyar oldalon történő ellenőrzésekre, mivel nagyobb arányban fordulnak elő balesetek Hajdú-Biharban. 288 esetben szabtak ki bírságot összesen 41 ezer 727 lej értékben. A megnevezett időszakban egyetlen olyan baleset történt, melyben valaki súlyosabban megsérüljön. Az ellenőrzések során öt szabadságvesztésre ítélt személyt is elfogtak. A tükör-akciót legközelebb húsvétkor szervezik meg.

Mészáros Tímea