Román-magyar kormányülés Szebenben

Öt dokumentumot írtak alá a sajtó nyilvánossága előtt, további tízet pedig véglegesítettek szerdán Nagyszebenben a román-magyar együttes kormányülés eredményeként, ezek a gazdasági és kulturális élet, a kisebbségvédelem, valamint az infrastrukturális fejlesztés számos területét fogják át.

A két miniszterelnök és a sajtó képviselőinek a jelenlétében írtak alá öt dokumentumot az illetékes szaktárcák miniszterei. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, illetve a román bel- és közigazgatási reformügyi minisztérium közös nyilatkozatot írt alá Romániának a schengeni térséghez való csatlakozása folyamatát támogató együttműködésről. E két tárca egy másik közös nyilatkozatot fogadott el a nagysebességű, az európai vasúti közlekedési hálózathoz kapcsolódó vasútvonal jövőbeni megvalósításáról a Budapest-Bukarest-Konstanca vonalon.
    A romániai etnikumközi kapcsolatok hivatala és a Miniszterelnöki Hivatal között jegyzőkönyv született a kisebbségvédelmi kutatások területére vonatkozó együttműködésről. Együttműködési megállapodás szól az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, valamint a román fejlesztési, középítkezési- és lakásügyi minisztérium között a két tagállam együttműködéséről a közös érdekeket szolgáló, előreláthatólag európai forrásokból társfinanszírozandó projektek támogatására.
    Együttműködési memorandum jött létre a Pénzügyminisztérium, valamint a román gazdasági és pénzügyminisztérium között az állami támogatási szabályok végrehajtása területén való együttműködésről.
    Mint a kormányülésen résztvevők az MTI-nek elmondták, a korábban előre jelzett további tíz témában is megegyeztek a felek, az erről szóló dokumentumok egy részét már aláírták vagy véglegesítették. Így a két ország együttműködik a jövőben a légtérrendészeti feladatok terén.    Az oktatási együttműködésről is külön dokumentum szól a 2007-2011 közötti időszakra. Feladatok együttes teljesítésében egyezett meg a Szociális és Munkaügyi Minisztérium a román munkaügyi-, családügyi és esélyegyenlőségi minisztériummal. Közigazgatási megállapodást is tető alá hozott a két kormány.  
    A további dokumentumok között szerepel az együttműködési jegyzőkönyv a magyar igazságügyi, illetve a román igazságügyi és rendészeti minisztérium között. Szándéknyilatkozat rendelkezik az APEH és a román pénzügyigazgatási nemzeti ügynökség között az adóigazgatási együttműködésről, akárcsak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, illetve a román környezetvédelmi és fenntartható fejlődési minisztérium között a közös érdekű tevékenységekről.
    Munkaterv szabályozza a két ország egészségügyi tárcája közötti, jövő évre vonatkozó, határon átívelő együttműködést. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium és a román közlekedési minisztérium közös nyilatkozatot adott ki a magyar-román határon átvezető, közös érdekeltségű, alsóbbrendű utak infrastruktúrájának koordinált létrehozásáról, fejlesztéséről és korszerűsítéséről. A Gazdasági és Közlekedési Minisztériuma és a román hírközlési és informatikai minisztérium közötti protokoll a magyar-román hírközlési és informatikai stratégiai együttműködési program kialakítását irányozza elő.