Román-magyar konferenciát szerveznek Kolozsváron

Román-magyar konferenciát szerveznek Kolozsváron
Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Reconstructio Egyesület október 12-én, 13 órától Kolozsváron, a Vallásszabadság Házában (Kossuth Lajos/B-dul 21 Decembrie utca 14. szám) szervezi meg hagyományosnak számító román—magyar konferenciáját Centenáriumaink. Hogyan tovább a román—magyar kapcsolatokban? címmel.

Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Az elmúlt öt évben immár hagyománnyá vált az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és partnerszervezetei által létrehozott román—magyar konferenciasorozat, mely során a jelenlévők aktuális közéleti problémák megtárgyalásán keresztül igyekeznek válaszokat találni a román és a magyar közösséget érintő kérdésekre. Sepsiszentgyörgy, Marosvásárhely, Brassó, Kolozsvár és Nagyvárad után most ismét a kincses városba várják mindazokat, akik érdeklődnek a konferencia címében is jelzett témák iránt.

A konferencián való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Az érdeklődők jelentkezését október 11-én 18 óráig várják a titkarsag@emnt.org címen vagy a 0264-333 461-es telefonszámon. Az eseményre történő személyes regisztráció pénteken 13 órától kezdődik, majd 14 órától köszöntő beszédekkel veszi kezdetét az esemény, melyen sor kerül egy közös, román—magyar nyilatkozat bemutatására és elfogadására is.

A kétrészes kerekasztal-beszélgetésen jelen lesz többek közt Gabriel Andreescu, emberjogi aktivista, politológus, Smaranda Enache, emberjogi aktivista, a Pro Európa Liga társelnöke, Eckstein-Kovács Péter, jogász, Liviu Antonesei, író, egyetemi tanár, Molnár Gusztáv, filozófus, politológus, Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt ügyvezető elnöke, Sabin Gherman, televíziós szerkesztő, műsorvezető, Bakk Miklós, politológus, egyetemi tanár, Lucian Năstasă-Kovács, történész, Dávid László, rektor, Cristian Sandache, történész, politológus, Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke, Marius Tabacu, a Transilvania Állami Filharmónia igazgatója, Kolumbán Gábor közgazdász, egyetemi tanár, dr. Bodó Barna politológus, szakíró és Radu Rălianu, az Active Watch programkoordinátora. A rendezvényt szervező EMNT nevében a megnyitón beszédet mond Tőkés László, az EMNT elnöke, európai parlamenti képviselő. A 20 óráig tartó konferencia ideje alatt bemutatásra kerül az elmúlt öt év tanácskozásait összefoglaló kiadvány is, melyet Sándor Krisztina, az EMNT ügyvezető elnöke mutat be.

Az esemény egésze két nyelven (románul és magyarul) zajlik – szinkrontolmácsok közreműködésével. A szervezők a programváltoztatás jogát fenntartják.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács sajtóirodája