Román –magyar euro-parlamenter találkozó

Román –magyar euro-parlamenter találkozó
Először történik meg, hogy az Európai Parlamentben képviseltetett romániai pártok mindegyike elfogadta a meghívást és egy-egy európai parlamenti képviselőjük részt vesz az EU-Táborban.

„Fiatalok lehetőségei az EU-ban” erre a címre módosult a korábbi „Románia az Unióban” tematika – ezt boncolgatták meghívottak: Titus Corlăţean (PSD), a Szociáldemokrata Párt főtitkára, Monica Iacob-Ridzi (PD-L), a Demokrata-Liberális Párt ifjúsági szervezetének az elnöke, Csibi Magor (PNL), a Nemzeti Liberális Párt ifjúsági szervezetének alelnöke, illetve Sógor Csaba valamint Winkler Gyula az RMDSZ-től.

 

Az uniós tagság előnyeiből elsősorban a fiataloknak kell részesülniük – jelentette ki Monica Iacob-Ridzi, aki elmondta, fontosnak tartja, hogy az ifjúság érdekeit képviselje. Beszámolt arról, hogy kezdeményezték, hogy a román kormány kiegészítő ösztöndíjakat biztosítson az európai ösztöndíjjal külföldön tanuló diákoknak.

 

Titus Corlăţean szerint az uniós tagság elsősorban a lehetőséget jelenti, jobb tanulási és jobb munkalehetőséget, ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy ez azt jelenti, hogy csak a kompetencia, a felkészültség számít.

 

Azt kellene mindannyiunknak eldönteni, hogy az európai vagy a nemzeti konstrukciót választjuk – fejtette ki Csibi Magor, kiemelve, hogy a románia európai parlamenti képviselők, pártállástól függetlenül, megmutatták már az első hat hónapban, hogy vannak olyan fontos kérdések, amelyekben össze tudnak fogni.    

 

A kezdőknek az az előnye, hogy van kitől tanulni, azonban – fejtette ki Sógor Csaba – az a kérdés, hogy az uniós integrációban Románia melyik példát követi. Szlovákia például gazdasági szempontból sikertörténet, az emberi jogok területén viszont súlyos a helyzet. Az RMDSZ EP-képviselője azt reméli, hogy Románi a kisebbségvédelem területén a jó példát követi majd.

 

Winkler Gyula egyetértett azzal, hogy a mobilitás az uniós tagság egyik nagy előnye, azonban rávilágított ennek árnyoldalára is. A hivatalos statisztikák szerint 1,8 millió romániai dolgozik külföldön, a reális szám azonban meghaladja a 2 milliót. A közösség , különösen, a magyar közösség szempontjából ez nagy probléma, hiszen általában a legjobban felkészült emberek mennek el külföldre dolgozni – fejtette ki az RMDSZ képviselője. Ez az irányt az elkövetkező években meg kell fordítani. Az adatok szerint a külföldi befektetések négy évvel ezelőtt főleg a magánosításból származtak, ma már inkább zöldmezős beruházásokról lehet beszélni. „Ez jó jel, nekünk arra kell törekednünk, hogy ne szakember-exportőrök, hanem tevékenység importőrök legyünk. Olyan befektetőket kell idevonzani, akik a termelésben érdekeltek és akkor a szakembereknek is vonzó lehet az itthonmaradás. Vannak már olyan ágazatok, ahol ez megtörtént, például az IT&C” – mondta Winkler Gyula, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy itthon kezelni kell a munkaerőhiány kérdését,  jelenleg 100 ezer az el nem foglalt munkahelyek száma és ez elkövetkezőkben félmillióra nőhet.