ERDON Helyi hírek

2011.06.06. 08:57

Hazai ízek a Kukoricafesztiválon

<p>Szatmár megye - Vasárnap a történelmi Szatmár megye települései kulturális műsorokkal és gasztronómiai versennyel töltötték el a vasárnapot, a hagyományos Kukoricafesztiválon Domahidán.</p>

 

Már a reggeli órákban érkeztek a meghívott magyarországi és Szatmár megyei települések küldöttei az idei Kukoricafesztiválra, melynek minden évben a domahidai sportpálya ad helyet. A Majtény Község Polgármesteri Hivatal és a Domahida Kraszna Közösségi Egyesület által szervezett rendezvény minden évben nagyobb tömegeket vonz, színvonalasabb kulturális műsorok várják az érdeklődőket, a főzőversenyen pedig újabb és újabb ételekkel neveznek be a csapatok.

Kukorica– és más ételek a Kukoricafesztiválon

Tizennégy csapat (Kaplony, A Népi Hagyományokat Megőrző és Támogató Központ, Porcsalma, Nagyacsed, Ura, Sződemeter, Ököritófülpös, Csengerújfalu, Nagymajtény, a Richter cirkusz, a Domadida Kraszna Közösségi Egyesület, valamint három magánszemély: Virág István, Murgui Mugurel és Orosz Zoltán nevezett be a főzőversenyre, közülük többen két fogásos ételt és desszertet is készítettek. A zsűri minden ételt megkóstolt és pontozta azokat. Az összpontszámok alapján osztotta ki a fődíjakat és a különdíjakat. A legjobb levest (Jókai bableves) az ököritófülpösiek készítették. A zsűrinek a csengerújfaluiak kecskepörköltje izlett a legjobban, de a maximum pontszámot ítélték oda nagyecsdiek kukoricakásából készült töltöttkáposztájának is. Speciális díjat kapott a kaplonyiak strudlija, de sokak számára érthetetlennek tünt, hogy nem díjazták a kaplonyiak kukorica krémlevesét, ami eddig mindenki számára ismeretlen volt. Egyébként a kaplonyiak voltak azok, akiknek az ételeikből nem hiányzott a kukorica, ami kötelező a kukoricafesztiválon.

Hangulatos műsor

 A színpadon egész nap váltották egymást a néptáncosok és a népdalénekesek. Nagyon sok olyan népdalt hallhattak a résztvevők, amelyeket egykoron naponta énekeltek munka közben a mezőn. Ami örömnek számított, az előadók többsége fiatal volt, akik ismerik a népdalokat és a néptáncokat, és remélhetően gyerekeiknek is megfogják azokat tanítani. Mert az a feladata az ilyen fesztiváloknak, hogy nem hagyjuk feledésbe merülni őseink szokásait. A népi énekek és táncok mellett a modern zene és tánc is helyet kapott a Kukoricafesztiválon, bizonyítva azt, hogy jól elfér egymás mellett a múlt és a jelen, ha az ésszerűen halad a jövő felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!