Román külügy: elfogadhatatlan Németh Zsolt nyilatkozata

Bogdan Aurescu román külügyi államtitkár
Bogdan Aurescu román külügyi államtitkár
Elfogadhatatlan Németh Zsolt magyar külügyi államtitkár nyilatkozata, amely ellentétben áll Románia és Magyarország stratégiai partnerségi kapcsolatával, valamint a jószomszédi viszony szellemiségével – olvasható a román külügyminisztérium szerdai közleményében.

 

A dokumentum Bogdan Aurescu román külügyi államtitkárt idézi, aki Németh Zsolt keddi nyilatkozatára reagált. A magyar államtitkár a Székelyföldön dúló “zászlóháború” ügyében azt kérte a román kormánytól: szüntesse be a szimbolikus agressziót az erdélyi magyar közösség ellen.

Aurescu szerint Románia nem fogad el ilyen “sajnálatos beavatkozásokat”, amelyek megsértik a román alkotmányos és törvényes kereteket. Aurescu szerint Németh Zsolt a kijelentésével “egyértelműen az etnikai alapú területi autonómia” mellett foglalt állást, amelyet nem tesz lehetővé a román alkotmány, és amely nem része a nemzeti kisebbségek jogainak védelmét szabályozó európai szabványoknak. “Ezért a román külügy határozottan elutasítja ezt a kezdeményezést” – olvasható a dokumentumban.

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a román külügy bekérette Magyarország bukaresti nagykövetét, hogy ismertesse a román fél álláspontját

A bukaresti külügyminisztérium úgy véli, hogy Románia teljes mértékben teljesíti a nemzetközi megállapodásokban vállalt kisebbségvédelmi előírásokat, mi több, a kisebbségvédelem területén a “román modellt” nemzetközi szinten is elismerik.

Németh Zsolt részt vett kedden azon az ünnepségen, amelyen Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának falára kitűzték a székely lobogót. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára úgy fogalmazott: azáltal, hogy Kovászna és Hargita megye kormánymegbízottai körlevélben tiltották meg a székely zászló kitűzését, “szimbolikus agressziónak vagyunk szemtanúi”. Az államtitkár egyben arra buzdította a magyarországi önkormányzatokat, hogy szolidaritást vállalva a székelyföldi településekkel, tűzzék ki a székely zászlót, ami az autonómia melletti kiállás lesz.