Roman Kim hegedűművész újra Nagyváradon

A Nagyváradi Állami Filharmóniában tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be Roman Kim, németországi hegedűművész
A Nagyváradi Állami Filharmóniában tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be Roman Kim, németországi hegedűművész
Szerdán délelőtt a Nagyváradi Állami Filharmóniában tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be Roman Kim, németországi hegedűművész, aki már a tavalyi évben is koncertezett Nagyváradon.

Ma este 19 órától, a filharmónia Enescu-Bartók termében kerül sor a szimfonikus koncertre, amelyen ő is közreműködik, Jankó Zsolt vezényletével.

Jankó Zsolt a Kolozsvári Állami Magyar Opera, illetve a Filharmónia zenekarának állandó karmestere, aki többek között Ausztriában, Olaszországban, Németországban és Magyarországon is tanult, elmondta, hogy volt már alkalma együtt dolgozni Kimmel két évvel ezelőtt Kolozsváron a Notes and Ties zenekarral.

Roman Kim tavalyi váradi sikere után újra közreműködik a filharmóniával, ezúttal kettős szerepben: zeneszerző és előadó, hiszen G. Rossini A sevillai borbély nyitánya után saját hegedűversenyét mutatja be. Annak ellenére, hogy a darabot a közelmúltban alkotta, nem nevezhető kifejezetten modern darabnak, mivel főként a romantika jegyeit hordozza, technikai szikrákkal, a dallamosság szépségével fűszerezve. Roman elmondta, hogy szeretné visszahozni a zeneszerzés hagyományát, ezért is foglalkozik nemcsak az ismert darabok előadásával, hanem újak kreálásával. Izgatottan várja a közös munkát, és örül, hogy újra eljöhetett városunkba. Jó tapasztalatai vannak a romániai közönséggel, úgy érzi, értő embereknek játszhat, mikor ide jön. Tavaly Los Angelesben már bemutatta művét, idén több helyre is elviszi: négyszer adja majd elő Olaszországban és Németországban.

A koncertet L. v. Beethoven: VI., F-dúr Pastorale szimfónia levezénylésével zárja Jankó Zsolt. „Beethoven a természetben levő impresszióit próbálta zenébe önteni. Ez a darab idilli, kiegyensúlyozott, a belső boldogságot tükrözi. A mi rohanó világunkban oázis ez a mű, és azt hiszem mindenkinek szüksége van erre a nyugalomra, amit a természet és a zene most is megad nekünk” – nyilatkozta a karmester.

A koncerten közreműködő kórusról érdemes megemlíteni, hogy nemrégiben érkeztek haza egy négy koncertes, a Debreceni Kodály-kórussal közösen szervezett turnéról, Ennio Morricone olasz zeneszerző kilencvenedik születésnapja alkalmából. Sportcsarnokokban, telt ház előtt játszottak Krakkóban, Berlinben, Budapesten és Prágában, néhol több, mint 10.000 néző előtt.

Pikó Stefánia

A Nagyváradi Állami Filharmóniában tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be Roman Kim, németországi hegedűművész