Román igazságügyi miniszter: “nem időszerű” az ügyészségi vezetők leváltása

Tudorel Toader román igazságügyi miniszter
Tudorel Toader román igazságügyi miniszter
Nem kezdeményezi az ügyészségi vezetők leváltását Tudorel Toader román igazságügyi miniszter, annak ellenére, hogy szerdán közzétett értékelő jelentése szerint a vádhatóság vezetői megsértették a hatalmi ágak szétválasztásának alkotmányos követelményét.

Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyész és Augustin Lazar legfőbb ügyész leváltását a bukaresti szociálliberális kormánytöbbség több vezető politikusa sürgette, miután az alkotmánybíróság megállapította, hogy a korrupcióellenes ügyészség (DNA) túllépte hatáskörét, amikor február elején vizsgálatot indított a büntető törvénykönyvet sürgősségi eljárással módosító kormánytagok ellen.
A miniszter szerint “nem időszerű” az ügyészségi vezetők elmozdítása, miközben a korrupcióellenes harcot bátorító Európai Bizottság továbbra is megfigyelés alatt tartja a román igazságszolgáltatást.
A tárcavezető két hete, a DNA-t elmarasztaló alkotmánybírósági döntés után jelentette be, hogy “kiértékeli” Toader és Kövesi tevékenységét, megjegyezve: nem tartja kizártnak, hogy az ügyészségi vezetők önként távoznak posztjukról. Miután mindketten egyértelművé tették, hogy nem áll szándékukban lemondani, az igazságügyi miniszter által ígért értékelő jelentésnek azt volt a tétje, hogy hadat üzen-e a bukaresti kormánytöbbség az ügyészségi vezetők mellett kiálló jobbközép irányultságú Klaus Iohannis államfőnek, szembeszegül-e az Európai Unió és az Egyesült Államok egyértelmű elvárásával.
Toader szerdai sajtóértekezletén csaknem háromnegyed órán keresztül ecsetelte, milyen súlyos alkotmánysértést, hatásköri túllépést követett el a vádhatóság, de aztán arra a következtetésre jutott: maga az alkotmánybírósági döntés a garancia arra, hogy ilyesmi a jövőben nem történhet meg, és az “adott körülmények között” nincs szükség egyéb intézkedésre. A miniszter azt is bejelentette, hogy folyamatosan figyelni fogja az ügyészség munkáját. Hozzátette azonban: ez nem jelenti azt, hogy beavatkozna a vádhatóság által vizsgált konkrét ügyekbe.
Romániában a legfőbb ügyészség, illetve a szervezetileg hozzá tartozó, de nagyfokú autonómiát élvező DNA vezetőit az igazságügyi miniszter javaslatára az államfő nevezi ki, így leváltásukat is legfeljebb kezdeményezheti a tárcavezető, elmozdításukhoz az államfő hozzájárulására is szükség van.
Utolsó januári ülésén a román kormány sürgősségi rendelettel enyhített a büntető törvénykönyv korrupcióellenes szigorán, majd a százezreket megmozgató országos tiltakozás hatására hatálytalanította az intézkedést. A DNA több minisztert beidézve büntetőjogi vizsgálatot indított annak kiderítésére, vajon valóban egyes korrupt politikusok “tisztára mosása” érdekében akarta-e módosítani a kormány a büntetőjogot, az alkotmánybíróság azonban megállapította: ezzel túllépte hatáskörét.

(MTI)