Román feketemunkások is építik a Kóka-villát

A rendőrök vittek el egy feketemunkást a gazdasági miniszter épülő villájából szombaton, miután a munkaügyi ellenőrzés során kiderült, hogy a férfi körözés alatt áll.

Az Index beszámolója szerint munkaügyi ellenőrök rajta kívül is találtak be nem jelentett alkalmazottat és több román állampolgárságú munkásról is kiderült, hogy szerződés nélkül dolgoztak a Normafa utcában. Szombaton, miközben a liberális miniszter az SZDSZ küldötteivel ülésezett, mintegy ötven rendőr, határőr és munkaügyi ellenőr szállta meg az épülő hatszintes házát. A feljelentést a szomszédok tették, akikkel Kóka a szennyvízcsatorna építése miatt szeptember óta csatázik. Az Index hivatalos forrásokból úgy értesült, hogy a munkaügyisek több szabálytalan alkalmazott munkavállalót is találtak a befejezéséhez közeledő építkezésen. A helyszínen talált tizenhárom munkás között két magyar állampolgárnak nem voltak rendben a papírjai. Egyikük ráadásul körözés alatt állt, őt az akcióban résztvevő rebiszesek az építkezésen őrizetbe is vették. Az Index megkérdezte a történekről a Rebisz szóvivőjét, Gálik Viktória azonban egyelőre nem adott felvilágosítást az előállítás körülményeiről. A portál úgy tudja, hogy az egyik alvállalkozó emberét drogcsempészés miatt körözték.

Az Index információi szerint egy másik, burkolási munkákat végző cég munkásai között több olyan román állampolgárságú alkalmazottat is találtak, akik szintén nem tudtak szabályos szerződést felmutatni az ellenőröknek. A villa építését szervező cégnél azt mondták, hogy Kókáék a generál kivitelezővel kötött szerződésükben kikötötték, hogy az építkezésen csak bejelentett munkaerővel dolgoztathat. A szabálytalanságokat az alvállalkozók követték el. A miniszterrel, aki 2003 óta tulajdonosa egy cégen keresztül a Normafa utcától induló több mint 4000 négyzetméteres, erdővel borított teleknek, szeptemberben veszett össze a szomszédság. Az ok a hatszintes lakás szennyvízcsatornája volt, amit – ha nem akar költséges technológiával hegynek felfele vezetni – az alsó szomszédok belterületi bekötőútját felásva tudja csak rákötni a közművezetékre. Az alsó szomszédok azonban nem találták elfogadhatónak, hogy a beruházás miatt hetekig nem tudják használni a saját útjukat, ezért hetek óta blokád alatt tartják a telekhatárnál megrekedt építkezést. A patthelyzetben a beruházó is megpróbált ügyeskedni, amiért a szomszédság többször is rendőrt hívott. Információink szerint az időközben Magyar György ügyvéd segítségét igénybevevő lakók jelezték a munkaügyi hatóságnak is, hogy az építkezésen külföldi állampolgárok dolgoznak, valószínűleg szabálytalanul.